Syriërs vinden Christus midden in de chaos | Open Doors

De chaos in het Midden-Oosten door de burgeroorlog in Syrië en de gevechten tegen IS in delen van Irak heeft ook een positieve kant. De vluchtelingen die Libanon en Jordanië overspoelen of naar veiligere gebieden in eigen land vluchten zijn de donkere zijde van de medaille. De andere kant ziet er veel positiever uit: in alle vier deze landen vinden steeds meer moslims de Here Jezus.
Tijdens een kerkdienst in Syrië of Libanon zijn de veranderingen goed te zien. Zo ook deze zondagochtend, ergens in Libanon, in een van de kerken die de afgelopen jaren flinke veranderingen zag. Vroeg in de ochtend stoppen er bussen voor het gebouw. Groepen Syrische vluchtelingen stappen uit en wandelen naar binnen. De pastor is een tweede dienst op de zondagochtenden begonnen om genoeg plaats te kunnen bieden aan de vluchtelingen én de eigen kerkleden.
Het is bijna niet te geloven wat er gebeurt. Gesluierde vrouwen zingen tot eer van God. Niet veel later zingen de kinderen met hun hele hart twee ontroerende liedjes. Ze gebaren erbij en vullen het gebouw met vreugde, terwijl een lach op het gezicht van hun ouders prijkt.
In Libanon is een wonder gebeurd. Veel Libanese christenen haatten de Syriërs vanwege de bezetting van Libanon, die pas tien jaar geleden ophield. Maar nu omarmen zij hen. Door de liefde van Christus hebben zij de meer dan anderhalf miljoen Syrische vluchtelingen in hun kleine land lief.
Maar niet alleen in Libanon zien de kerken veel (ex-)moslims hun gebouwen binnenlopen. In Syrië gebeurt hetzelfde, rapporteren pastors en priesters. Onlangs zei een jonge christelijke vrouw uit Syrië zelfs: “Dank God dat we door deze crisis zijn gegaan. Hierdoor zijn wij als kerk zoveel sterker geworden.”
“Hadden we ooit kunnen dromen dat soennitische moslims naar onze kerk zouden komen?” vraagt een Libanese pastor retorisch. “Natuurlijk niet. We bidden er al een hele lange tijd voor, maar nu gebeurt het.” Hij verwacht dat deze nieuwe instroom de kerk zal veranderen. “De kerk van de toekomst zal een islamitisch smaakje hebben. Werkelijk, we leven in een bijzondere tijd.”
Wanneer je in Libanon met christenen praat, schilderen zij deze tijd af als een heel bijzonder moment in de geschiedenis van het Midden-Oosten. “We moesten echt uit onze comfortzone komen”, zegt Gloria, een jonge vrouw uit oostelijk Syrië. “Vroeger richtte de kerk zich vooral op de mensen in de kerk. De kerk was verstopt binnen zijn eigen vier muren. Nu richten we ons naar buiten.” “God duwt de kerk naar een nieuwe fase. Mensen bereiken buiten de kerk, dat gebeurde niet voor de oorlog. We deelden het evangelie alleen met de mensen die naar de kerk kwamen”, zegt Adil, een christelijke vrouw uit het zuiden van Syrië. “Eerlijk gezegd voelen we ons een beetje overweldigd, er is nu zo veel te doen.”
Kefas in Aleppo (Syrië) is druk met al de vluchtelingen uit andere delen van het land. Zijn kerk helpt veel gezinnen door voedselvoorraden uit te delen. “Ze komen het voedsel halen of we gaan naar hen toe om het te brengen. Anderen helpen we met geld voor dringende reparaties aan hun huizen. Soms gaan we naar hen toe en doen we de reparaties zelf.” Zo’n zeventienhonderd gezinnen ontvangen regelmatig steun van zijn kerk. “Soms bedanken mensen ons en dan zeggen wij ‘Dank niet ons, maar Jezus. Hij helpt jullie.’”
Zo’n 70% van de kerkgangers in zijn kerk zijn naar het buitenland gevlucht. Kefas geeft toe dat hij voor zijn toekomst en zijn carrière ook maar beter zou vertrekken, maar hij blijft om het evangelie te verspreiden. “Ik weet nog hoe ik voor de oorlog nooit kon begrijpen dat de apostel Paulus verheugd kon zijn in moeilijke situaties. Nu weet ik het. Ik voel de vreugde van de Heer in onze situatie.
Wanneer hij hoort dat mensen over de hele wereld voor Syrië bidden, voelt hij zich bemoedigd. “Het is zo goed om te weten dat de wereld over ons inzit en voor ons bidt. Het is moeilijk. We leven in een gevaarlijke situatie en er is zoveel werk te doen.

Bron: Open Doors, 18-11-2014

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in Bekering, Getuigenis, Goed Nieuws-berichten, Opwekking, Tekenen vd Eindtijd, Voor u gelezen, Werkingen van Gods Geest en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s