Geestelijke strijd: De aard van onze wapens

”Hoe gaat het met je?’’ – ”Nou, niet echt geweldig, ik ervaar veel strijd…’’
Is dat een herkenbare dialoog? Toch moeten we niet verbaasd zijn dat we geregeld geestelijke druk en strijd ervaren – de bijbel leert zelfs dat wij als christenen betrokken zijn in een voortdurend geestelijk conflict tussen God en de machten van het kwaad. Onze God is naast een liefdevolle hemelse Vader ook een militair gezagvoerder, een commandant, en wij zijn deel van een leger dat onder zijn bevel staat. Maar het goede nieuws is dat Hij ons heeft toegerust met ALLES wat we nodig hebben om sterk te staan in die strijd. In deze onderwijsbrief zullen we kijken naar de wapens die in Efeze 6 beschreven staan.
Efeze 6:13-18: “Neem daarom de wapens van God op om weerstand te kunnen bieden op de dag van het kwaad, om goed voorbereid stand te kunnen houden. Houd stand, met de waarheid als gordel om uw heupen, de gerechtigheid als harnas om uw borst, de inzet voor het evangelie van de vrede als sandalen aan uw voeten, en draag bovenal het geloof als schild waarmee u alle brandende pijlen van hem die het kwaad zelf is kunt doven. Draag als helm de verlossing en als zwaard de Geest, dat wil zeggen Gods woorden. Laat u bij het bidden leiden door de Geest, iedere keer dat u bidt; blijf waakzaam en bid voortdurend voor alle heiligen.”

De gordel van de waarheid
Een zin die in de bijbel vaak gebruikt wordt is: ‘Omgord uw lendenen.’ Om dit te begrijpen, moeten we ons realiseren dat in de tijd van de bijbel zowel mannen als vrouwen lange gewaden droegen, die reikten tot over hun knieën. Om actief te kunnen worden, moesten de mensen allereerst die lange gewaden tot boven de knieën ophijsen, zodat hun benen vrij konden bewegen. Om dit te bereiken, deed die persoon dan een riem om, trok het lange gewaad omhoog en maakte het vast met de riem. Daarna was hij of zij klaar voor actie. Als dit niet gedaan was, kon de persoon niet in actie komen, want het lange gewaad zat hem in de weg en zou hem doen struikelen.
Hoe kunnen wij dit beeld op onszelf toepassen? De meest eenvoudige toepassing is natuurlijk dat we in de waarheid moeten leven; en daarbij moeten we bedenken: leugen is alles wat niet Gods waarheid is. Zolang we nog allerlei menselijke ‘waarheden’ blijven geloven, zoals: ,,Ik ben niet goed genoeg!’’, of ,,Het lukt me toch niet te stoppen met deze zonde’’, zullen we veel strijd blijven ervaren die we ook maar niet lijken te winnen. Verder geloof ik dat ‘het lange gewaad’ wat ons zo vaak belemmert, religieuze taal en religieus gedrag kan zijn. Daarmee bedoel ik ‘onechtheid’ – jezelf beter voordoen dan je bent. Dan leef je niet in de waarheid. We moeten volkomen eerlijk zijn tegenover onszelf, en, zoals de Heilige Geest ons leidt, tegenover andere mensen. We mogen onszelf niet belemmeren door religieuze clichés en gedragingen. Ze zijn een enorme hindernis als we werkelijk toegewijde christenen willen zijn.

Het harnas van gerechtigheid
Een harnas beschermt het hart. Ik word altijd gezegend als ik deze prachtige, bekende uitspraak van Salomo hoor: “Van alles waarover je waakt, waak vooral over je hart, het is de bron van je leven.” (Spreuken 4:23)
Wat in ons hart is, zal uiteindelijk de koers van ons leven bepalen, goed of slecht. Daarom is het van levensbelang dat we weten wat er in ons hart leeft, en ons hart beschermen tegen alle vormen van kwaad. Daarom sprak Paulus over het harnas van gerechtigheid als bescherming voor het hart. In een andere brief komt Paulus terug op het thema van de wapenrusting en daar heeft hij het over ‘het harnas van geloof en liefde’ (1 Tessalonicenzen 5:8). Hij beschrijft hier het harnas vanuit een ander gezichtspunt. Als we deze twee verzen samenvoegen dan is ‘het harnas van gerechtigheid’ een ‘harnas van geloof en liefde.’ Dit zegt iets over de soort gerechtigheid die Paulus in gedachten had. Niet de gerechtigheid door werken, niet de gerechtigheid door een religieuze wet, maar de gerechtigheid die alleen tot stand komt door geloof.
Lees verder >>>

Bron: Derek Prince, DPM Nederland

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in antichristelijke machten, Overdenking, Voor u gelezen, Werkingen van Gods Geest en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s