De vreze des Heren – Een levensstijl

Als we in ons leven beslissingen nemen, dan kijken we naar de voordelen die zulke beslissingen met zich meebrengen – zeker als het gaat om grote beslissingen. Als je kunt kiezen uit meerdere banen, dan vergelijk je de voorwaarden en voordelen van de potentiële nieuwe werkgevers met elkaar. Zoek je een nieuwe woning, dan probeer je een wijk te vinden met eigenschappen die voor jou belangrijk zijn: een kindvriendelijke omgeving, goede bereikbaarheid van werk of school, etc. En wat dacht je van de voordelen van het besluit om gezonder te gaan eten en voldoende lichaamsbeweging te nemen, boven het kiezen voor een ongezond eet- en leefpatroon?
Toch heb ik ontdekt dat de meest waardevolle zegeningen pas zichtbaar worden in ons leven, als we de waarheden van de Bijbel praktisch gaan toepassen. En één van de belangrijkste Bijbelse principes in dat opzicht, is de vreze des Heren. Misschien is het woord ‘eerbied’ of ‘ontzag’ de beste manier om de vreze des Heren te omschrijven, maar tegelijk denk ik dat het begrip ‘vreze des Heren’ veel meer omvat… Hoe dan ook, ontzag is onze natuurlijke reactie op God die zichzelf openbaart. Op het moment dat God zichzelf en Zijn plannen laat zien, is onze enige passende reactie ontzag. En dit gaat altijd onmiddellijk samen met onderwerping. Een nederige, dienende houding ten opzichte van God en Zijn plan is een uiting van de vreze des Heren in ons leven.
In deze studie zullen we samen een aantal voordelen doornemen van de vreze des Heren. Deze ‘vreze’ is wat mij betreft één van de meest opwindende aspecten aan het dienen van God. Ik kan hier nooit over praten zonder heel enthousiast te worden. Ik hoop dat ik hier iets van kan overbrengen in deze studie en dat u net zo enthousiast wordt als ik, als u ontdekt wat de vreze des Heren in uw leven kan uitwerken. Ten eerste zegt God tegen Job:
“Behoud de vreze des Heren, dat is wijsheid, en wijken van het kwaad is verstand” (Job 28:28)
Echte wijsheid is onlosmakelijk verbonden met de vreze des Heren. Veel mensen zien wijsheid meer op intellectueel vlak; je hersens gebruiken, een scherp verstand en kennis. Dat zijn ook goede dingen, maar wijsheid is niet hetzelfde. Een scherp verstand kan namelijk samengaan met kwaad. De vreze des Heren is echter onverenigbaar met kwaad.
In Psalm 25:12 vinden we nog een ander prachtig voordeel van de vreze des Heren:
Wie is de man die de Here vreest? Hij onderwijst hem aangaande de weg die hij moet kiezen.
Dit vers leert ons dat God niet iedereen onderwijst, en ook dat Hij Zijn studenten niet uitkiest op basis van goede rapportcijfers. Hij kiest Zijn studenten uit op basis van karakter en daarbij kijkt Hij naar de vreze des Heren in hun leven. Hij onderwijst niemand die Hem niet vreest. Je kunt naar een bijbelschool gaan of naar het beste trainingscentrum, maar zonder de vreze des Heren word je nooit een leerling van God. Van mensen misschien, maar niet van God zelf. Anderzijds, als je Hem wèl vreest, dan zul je ervaren dat Hij je helpt in de weg die je moet kiezen. En hoeveel mensen (ook christenen) zitten vandaag niet om wijsheid verlegen en zouden er een lief ding voor overhebben om te weten wat de juiste keuze is?
Twee verzen later – in Psalm 25:14 – vinden we nog een prachtige gedachte:
Des Heren vertrouwelijke omgang is met wie Hem vrezen, en Zijn verbond maakt Hij hun bekend. NBV: De HEER is een vriend van wie Hem vrezen, Hij maakt hen vertrouwd met Zijn verbond.
Is dat niet geweldig? Als u de Heer vreest, dan zal Hij Zijn geheimen met je delen, Hij zal vertrouwelijk met je omgaan. Je geheimen deel je alleen met een intieme vriend, een persoon die je vertrouwt. Spreuken 10:27 leert ons vervolgens dat we dankzij de vreze des Heren langer zullen leven!
De vreze des Heren vermeerdert de dagen. Maar de jaren der goddelozen worden verkort.
Deze tekst vertelt ons niet precies hoe lang we zullen leven, maar wèl dat we langer zullen leven dan wanneer er geen vreze des Heren in ons leven zou zijn. Wie zou zo’n aanbod afslaan? Als je dit leest en tot je door laat dringen, dan kun je je toch niet veroorloven te leven zonder de vreze des Heren? Spreuken 14:26 is één van de prachtigste verzen in de Bijbel. Het is kort, maar het zegt zo veel over de vreze des Heren:
In de vreze des Heren ligt sterke gerustheid.
Hoewel de vreze des Heren een soort ‘vrees’ is, maakt ze je niet angstig. Ze maakt je niet krachteloos of zwak. Nee, de vreze des Heren geeft je kracht! Als je de Heer vreest, dan hoef je niets anders meer te vrezen. De vreze des Heren is het probate middel tegen alle andere (niet-goddelijke) vormen van angst.
Lees verder >>>

Bron: DPM Nederland

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in Overdenking, Voor u gelezen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s