Een overblijfsel

Als we de “kleine” profeten in het Oude Testament bestuderen, dan zien we in veel van hen bepaalde thema’s terugkeren – de toorn van God tegen de zonde, de zekerheid van het oordeel, het kwaad van trots en van uitbuiting van de armen. De liefde voor geld en de immoraliteit die onder leiders gevonden wordt, God Die met behulp van heidenen Zijn volk kastijd, de noodzaak van geloof en geduld als God niet meteen antwoord, niet misleid worden door externe uitingen van opwekking, en beloften aan het overblijfsel.
Alle profeten spraken over een overblijfsel onder Gods volk. Ze spraken over hoe er, in een tijd van verval onder Gods volk, een paar zouden zijn die trouw bleven aan God.
De dingen die zijn geschreven in het Oude Testament zijn geschreven voor onze instructie (1 Corinthiërs 10:11). Er is een verval onder christenen vandaag de dag net zoals er in het verleden een verval was in Israël. De twee koninkrijken – Israël en Juda – zijn een beeld van de twee groepen in het christendom. Israël, met 10 stammen, staat symbool voor de grotere groep van belangrijke denominaties. En Juda, met 2 stammen, symboliseert de ‘kleinere non-conformistische groepen’ (in dit verband: groepen die vast gehouden hebben aan wat geleerd is, waardoor ze niet of nog niet zo snel in verval geraakt zijn – noot vertaler). Maar deze beide groepen zijn in verval vandaag. In het Oude Testament, heeft Juda niet geleerd van Israëls fouten. En de non-conformistische groepen van vandaag hebben niet geleerd van de fouten die in de grote denominaties zijn gemaakt – en ze hebben dezelfde fouten gemaakt. Maar uiteindelijk heeft God, uit beide groepen, vandaag een overblijfsel gekozen.
Er is geestelijk verval vandaag – zowel onder de rituele groepen als onder de onafhankelijke groepen. Maar in het midden van deze groepen, heeft God er een paar die een hart voor Hem hebben. Ze worden niet allemaal gevonden in één denominatie. Ze zijn te vinden in alle denominaties – mannen en vrouwen die God liefhebben en er naar op zoek zijn om Hem in alles te eren. Ze zijn echt vervuld met de Heilige Geest en raken niet betrokken bij controverses. Ze zijn erg voorzichtig in het gebruik van hun tong en gaan zeer trouw met geld om. God is deze mensen in deze dagen aan het verzamelen als Zijn overblijfsel.
Het thema van de profeten was altijd herstel. Het overblijfsel bereidde de weg voor de komst van de Here Jezus. Toen de Heer werd geboren, was er een klein overblijfsel – Simeon en Anna in de tempel, Johannes de Doper, de herders en een paar wijze mannen uit het oosten. Vandaag de dag is er ook een overblijfsel van het christendom die de weg voor de komst van de Heer voorbereid.
Zefanja is de eerste die spreekt over de komende dag van oordeel. Hij spreekt vaker over “de dag van de Heer”[1] dan elke andere profeet. Er was een opleving in Juda in de tijd van koning Josia, ongeveer 4 jaar voordat Nebukadnezar kwam en hen mee nam als gevangenen. Maar het was een oppervlakkige opleving. Profeten zoals Sefanja en Jeremia doorzagen dat en werden er niet door misleid. Maar de meeste mensen in Israël werden wel misleid. Veel christenen vandaag de dag worden ook misleid door de zogenaamde “opwekkingen” en zijn niet in staat om door de leegte en oppervlakkigheid ervan heen te kijken. Veel van wat er vandaag de dag “opwekking” wordt genoemd in het christendom is enkel emotionele opwinding en psychologische trucs toegepast op een goedgelovig publiek, door slimme predikers, die geld liefhebben. Er is geen opwekking met een oproep tot heiligheid, of nederigheid, of een oproep voor bevrijding van de liefde voor geld, of van de armoede van geest, enz.
Elke opwekking die Gods volk er niet toe aanzet om de leringen in de Bergrede[2] te gehoorzamen (Mattheus 5, 6 en 7) is een vervalsing. Laat u niet misleiden door wat tegenwoordig “opwekking” heet! Het meeste ervan is helemaal geen opwekking.
Bron: Zac Poonen, “Het Woord voor de week Februari 2014 (week 3)” 

.

NOOT A. Klein
Zie eventueel onze volgende GRATIS studies:
[1] De Dag des Heren ofwel “De dag van JaHWeH”
[2] De Bergrede

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in Bekering, Geestelijke lauwheid/wereldgelijkvormigheid, Gehoorzaamheid aan God, Heiliging, Oordelen Gods, Overdenking, Tekenen vd Eindtijd, Voor u gelezen, Wederkomst van Christus, Werkers in Gods dienst en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s