Was Nelson Mandela christen?

Twee veelgenoemde woorden bij het overlijden van Nelson Mandela zijn verzoening en vergevingsgezindheid. Dit zijn twee woorden die kenmerkend zijn voor het christelijke geloof. Hadden wij daar maar meer van! De vraag dringt zich op of Mandela christen was. Sommigen zeggen van wel, anderen van niet. De Here weet wat er in zijn hart was.
In zijn autobiografie schreef hij dat hij altijd al christen was geweest en ook zou blijven en dat zijn daden en opvattingen hun oorsprong vonden in zijn christelijke geloof. Zijn daden en zijn woorden van verzoening en vergeving waren een krachtig getuigenis, hoewel hij ook buitengewoon heftig kon zijn in zijn reacties, maar dat gebeurde meer binnenskamers en niet voor de tv-camera’s.
Mandela werd gedoopt in een Methodistenkerk en ging daar ook in zijn kinder- en jeugdjaren heen. Op de universiteit was hij lid van een christelijke studentenvereniging en op zondag gaf hij Bijbellessen in naburige dorpjes.
Vanwege zijn verzet tegen de blanke regering – hij was medeverantwoordelijk voor aanslagen – werd hij opgepakt en vastgezet op Robbeneiland. Daar woonde hij op zondag de kerkdiensten bij.
Na zijn vrijlating sprak hij heel incidenteel op christelijke bijeenkomsten, zoals twee keer op de Zion Christian Church Paasconferenties, in 1992 en in 1994.
Daar zei hij onder meer:

  • ‘…het goede nieuws van onze opgestane Messias is dat Hij niet het ene land, die ene stam of die ene taal koos, maar de hele mensheid.’
  • ‘…Pasen markeert de overwinning van onze opgestane Heiland over de marteling van kruis en graf.’
  • ‘…onze Messias, Die werd geboren als een outcast, een verschoppeling, in een stal, werd gedood als een misdadiger aan het kruis.’
  • ‘…onze Messias, Wiens leven getuigt van de waarheid dat er geen schande is in armoede. Degenen die zich moeten schamen, zijn degenen die anderen verarmen.’
  • ‘…onze Messias, Wiens leven getuigt van de waarheid dat het geen schande is om te worden vervolgd. Degenen die zich moeten schamen, zijn degenen die vervolgen.’

Bij zijn inauguratierede in 1994 tot president van Zuid-Afrika, besloot hij zijn rede met de woorden ‘God zegene Zuid-Afrika’.
Bron: Dirk van Genderen, NIEUWSBRIEF 7 december 2013

.

  • Lees hierna – voor informatie, gezien vanuit een iets andere kijk op zijn leven – eventueel ook nog het volgende:

Nelson Mandela laat arm, verscheurd en gewelddadig Zuid Afrika na 
(Bron: XanderNieuws, 7-12-2013)

Advertenties

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in Voor u gelezen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s