Geheime dienst zet Oezbeekse christen onder druk

De politie en geheime dienst van Oezbekistan hebben een christen en zijn familie lastiggevallen en onder druk gezet om informatie prijs te geven over christenen met wie hij omgaat. Murot Turdiyev werd gedwongen een verklaring te ondertekenen waarin hij toegeeft bezig te zijn met ‘illegale zendingsactiviteiten’.
Turdiyev werd begin oktober door agenten van de geheime dienst opgepakt in Andijan, een stad in het oosten van Oezbekistan. De agenten namen hem mee naar het politiebureau en verhoorden hem over zijn contacten met andere christenen. Hij kwam diezelfde dag wel weer vrij.
In augustus begonnen de problemen voor Turdiyev al. De politie hield hem in de auto aan. Een politieagent doorzocht zijn auto en vond in het handschoenenkastje een Bijbel in het Oezbeeks. Christenen mogen in Oezbekistan maar één bijbel bezitten en enkel in de Russische taal. Het boek werd in beslag genomen.
Vervolgens werd Turdiyev verschillende keren per telefoon door de geheime dienst lastiggevallen. De agent die hem belde, zette Turdiyev onder druk om te gaan samenwerken met de geheime dienst en informatie te verstrekken over medegelovigen. De agent probeerde hem zelfs om te kopen met ‘gratis maaltijden in een goed restaurant’, maar Turdiyev ging niet op het aanbod in.
Turdiyev heeft een klacht ingediend bij het hoofd van de geheime dienst van Oezbekistan. Hij schrijft dat agenten ‘zijn vrienden en familie onder druk hebben gezet om verklaringen te ondertekenen waarin staat dat Turdiyev betrokken is bij illegale zendingsactiviteiten’ en dat de geheime dienst ‘op illegale wijze informatie heeft proberen in te winnen over de activiteiten van Turdiyev en zijn familie’. Bovendien verklaart de Oezbeekse christen dat de geheime dienst de privacy van hem en zijn familie heeft geschonden.
Christenen uit de omgeving van Turdiyev zijn bang dat er een rechtszaak tegen hem wordt aangespannen, waarin hij wordt verdacht van ‘illegale opslag van religieuze lectuur’.

Bron: Open Doors, 25-10-2013

Advertenties

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in antichristelijke machten, Christenvervolging, Voor u gelezen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s