Oezbeekse krijgt (hoge) boete voor geven godsdienstonderwijs

Een lid van een baptistengemeente in het zuiden van Oezbekistan heeft een boete gekregen van 50 maandsalarissen voor het geven van godsdienst-onderwijs zonder toestemming van de overheid. Beambten van de nationale veiligheidsdienst verstoorden op verschillende zondagen de kerkdiensten die Svetlana Andreychenko in haar woning hield.
De veiligheidsdienst deed onder meer in april en juni invallen in het huis van de Oezbeekse vrouw. In april waren rond de 80 mensen aanwezig voor een zondagse eredienst. Er werd huiszoeking gedaan en de politie nam christelijke boeken, kaarten, posters en cd’s in beslag. Agenten namen alle kerkgangers vervolgens mee naar het politiebureau, waar ze drie uur lang werden ondervraagd.
Eind juni verstoorde de veiligheidsdienst wederom een samenkomst van Andreychenko. Iedereen werd gefotografeerd en moest zijn naam en adres opschrijven. Ook bij deze inval werden boeken in beslag genomen. Eén gelovige werd meegenomen naar het politiebureau. De politie verhoorde hem en vroeg onder meer wie de kerk leidde en waarom hij ging. De man liet zich niet van de wijs brengen en schreef in zijn verklaring: “Ik heb deze bijeenkomsten bezocht en ik zal ze ook blijven bezoeken”. Toen een andere christen verhaal kwam halen over de toestand van de gearresteerde gelovige, werd ook hij in de cel gezet. Ze kwamen wel beiden diezelfde dag weer vrij.
De rechter bevond Andreychenko schuldig aan het ‘onderwijzen van gelovigen zonder godsdienstopleiding en zonder toestemming van het centraal orgaan van een geregistreerde religieuze organisatie, evenals het geven van godsdienstonderwijs op privéterrein’. Volgens de Oezbeekse wet zijn alle niet bij de overheid geregistreerde godsdienstige activiteiten verboden.
De baptistengemeente van Andreychenko is aangesloten bij de Raad van Baptistengemeenten in Oezbekistan. Deze groep kerken weigert zich te laten registreren, omdat zij bang zijn dat de staat zich dan te veel met hen gaat bemoeien. Daarom komen de gelovigen samen bij Andreychenko thuis.
Het landelijk Comité van religieuze zaken onderzocht de in beslag genomen materialen en oordeelde dat ze geen oproepen bevatten om de regering omver te werpen. President Islam Karimov van Oezbekistan is uiterst kritisch op alles wat met religie te maken heeft uit angst voor terrorisme. Wel concludeerde het comité dat de boeken gebruikt zouden kunnen worden voor ‘evangelisatieactiviteiten’ en die zijn verboden in Oezbekistan.

Bron: Open Doors, 15-7-2013

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in antichristelijke machten, Christenvervolging, Voor u gelezen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s