Vervolging christenen Sri Lanka neemt toe

Kerken in het zuidelijke Hambatota-district op Sri Lanka worden met sluiting bedreigd. Al 10 gemeentes moesten gedwongen hun kerkdeuren sluiten. De Nationale Evangelische Alliantie van Sri Lanka (NCEASL) heeft zijn zorgen geuit over de toenemende vervolging van christenen op Sri Lanka.
Alleen al dit jaar zijn er 30 incidenten van vervolging tegen christenen gemeld. “Er zijn twee alarmerende factoren in de huidige situatie”, zegt de NCEASL in een persbericht. “De eerste is dat het geweld lijkt in gang gezet en uitgevoerd door twee organisaties. Hierdoor kan er aanhoudende druk worden uitgeoefend. De tweede, en meest alarmerende factor, is dat de organisaties schijnbaar ruggensteun krijgen van autoriteiten en daardoor ongestoord hun gang kunnen gaan.”
De NCEASL zegt niet welke twee organisaties ze verdenkt van het geweld, maar één organisatie die de laatste tijd veel in het nieuws is geweest, is de boeddhistische organisatie Bodu Bala Sena (BBS). De BBS staat bekend om zijn rechtlijnige standpunten op het gebied van godsdienst en de naam van de organisatie wordt verschillende keren genoemd in aanvallen tegen christenen en moslims.
“Er is sprake van een toename van aanvallen, haattoespraken en tendentieuze berichtgeving over religieuze minderheden door de BBS”, zegt een advocaat die de christenen bijstaat. “In het zuiden van Sri Lanka zijn al meer dan 10 kerken gedwongen hun deuren te sluiten.”
In het Hambatota-district zijn al verschillende gesprekken geweest tussen het districtshoofd, lokale bestuurders, provinciale politie en een aantal boeddhisten en christenen over zaken op het gebied van godsdienst. De situatie in dit district is erg gespannen. In een dorp in Hambantota moest twee maanden geleden een voorganger op het politiebureau verschijnen. Hij werd ondervraagd over de kerkdiensten en gebeds-bijeenkomsten van zijn gemeente, waarna hem werd opgedragen te stoppen met alle activiteiten. “Van kerken in het hele land horen we soortgelijke verhalen”, aldus de advocaat.
President Mahinda Rajapaksa heeft in een toespraak gezegd dat religieus extremisme geen voet aan de grond mag krijgen in Sri Lanka. Hij wees op de democratie in zijn land en benadrukte dat niet-boeddhisten dezelfde rechten en vrijheden hebben als boeddhisten.
Sri Lanka viel dit jaar net buiten de Ranglijst Christenvervolging, een lijst die Open Doors jaarlijks samenstelt met daarop 50 landen in de wereld waar christenen het zwaarst worden vervolgd.

Bron: Open Doors, 7-6-2013 

Advertenties

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in antichristelijke machten, Christenvervolging, Voor u gelezen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s