Geen kerkdiensten meer in het Nederlands (?!)

Decennia lang klinkt de boodschap van het Evangelie vanaf kansels in onze kerken en gemeenten. In onze landstaal communiceren predikanten en voorgangers en sprekers en aanbiddingsleiders over de Schepper van hemel en aarde die zelfs Zijn eigen Zoon opofferde voor onze zonden.

In Iran groeit de kerk explosief en de overheid is verlegen met de grote stroom moslims die zich bekeert tot het christendom. De islamitische overheid heeft daarom iets strategisch bedacht om de boodschap van het Evangelie in te dammen. De kerken voor de Assyrische en Armeense minderheidsgroepen mogen de Armeense en Assyrische taal blijven gebruiken. Maar het is niet meer toegestaan om diensten in de landstaal, het Farsi, te houden. De reden hiervoor is om te voorkomen dat nog meer moslims zich wenden tot de kerk en hun heil gaan zoeken buiten de islam.
Deze maatregel stelt de kerken voor een groot probleem. Stoppen met het houden van diensten in het Farsi houdt in dat de ‘gewone’ Iraniër niet meer kennis kan nemen van het Evangelie, want hij of zij verstaat geen Armeens of Assyrisch.
Als de kerk weigert te gehoorzamen, ontstaat ook een probleem, zoals de Pinksterkerk in Teheran nu ondervindt. De voorganger, Robert Asserian, is gearresteerd en zit nu in de beruchte Evin-gevangenis omdat hij geen gehoor gaf aan de oproep. De kerk is gesloten door de overheid en op de verzegelde deur zit de mededeling: ‘Deze kerk is gesloten vanwege reparatiewerkzaamheden. Kom alsjeblieft niet meer terug.’
In de afgelopen jaren is het aantal christenen gegroeid van 250.000 naar ruim een half miljoen. Zo’n 20 procent zijn christenen, die traditiegetrouw de kerkbanken vullen. Maar de andere 80 procent zijn ex-moslims die teleurgesteld zijn in de islam en de moedige stap hebben gemaakt om christen te worden. Het betekent dat de familie hen verstoot en dat ze mogelijk hun baan verliezen. En toch bekeren zich tienduizenden tot Christus.
De enorme groei is toe te schrijven aan het dappere getuigenis van de kerk en haar martelaren. Maar ook christelijke televisieprogramma’s via satelliet-tv wint velen voor het evangelie. Ook krijgen vele Iraniërs een ontmoeting met de Here Jezus door dromen en visioenen.
De kerk in Iran staat opnieuw voor een uitdaging, want één van de ‘groei-veroorzakers’ lijkt te worden afgesloten. De kerk mag haar stem niet meer laten horen. De overheid beseft niet dat de impact van christenen en de christelijke boodschap niet afhangt van een gebouw. Het getuigenis blijft klinken, maar de kerk zal creatief moeten zijn om de gemeente te blijven bereiken.

Hoe zou de kerk in Nederland daar mee om gaan? Als wij geen diensten meer in het Nederlands mogen houden, hoe moet het dan met de kerk? Gaan we over op het Fries, Engels of Duits of kiezen we voor ‘ondergrondse’ geheime samenkomsten? Of krijgen kringen en Bijbelstudiegroepen een nieuwe stimulans?
Zo lang wij dat vraagstuk niet hoeven te behandelen, stel ik voor dat we bidden voor onze broeders en zusters in Iran. Laten we bidden dat de opdracht op de kerkdeur die luidt: ‘kom alsjeblieft niet meer terug’, juist mensen nieuwsgierig zal maken naar het Goede Nieuws.

Bron: Open Doors, Klaas Muurling (gelezen via CIP, 6-6-2013)

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in antichristelijke machten, Christenvervolging, Overdenking, Voor u gelezen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s