Het reinigende vuur

In juli 1995 verwoestte een grote bosbrand twee miljoen bomen van het Jeruzalem Bos, in de Judese heuvels. (…) Nu, 18 jaar later, is de reinigende werking van het vuur duidelijk zichtbaar. Zo kan de Here ook in ons leven vuur en reiniging brengen. Met het oog op het Pinksterfeest klonk het al in Mattheus 3:11: Hij zal u dopen met de Heilige Geest en met vuur.
Ruim tweeduizend hectare bos ging in vlammen op. Wat voorheen een prachtig bos was, veranderde in een enorme ravage. Zou er ooit weer een nieuw bos komen op diezelfde plaats?
Deskundigen waren niet zo negatief. ‘Vuur is niet per definitie slecht,’ merkten ze op. ‘Het kan een natuurlijk onderdeel zijn van het ecosysteem van een bos. Het betekent het einde voor parasieten en ongedierte, en ook voor dennennaalden en -kegels, die de zuurgraad negatief beïnvloeden. Na een brand krijgt de bodem de kans de zuurgraad weer te herstellen.’
Nu, 18 jaar na die gigantische brand, staat het Jeruzalem Bos er prachtig bij. We vinden er nu allerlei bomen en planten die er in 1995 niet konden groeien. Het bos is door de brand sterker geworden. De grond is gereinigd door de hitte van het vuur. Je zou kunnen zeggen dat de grond vernieuwd is. Het is opmerkelijk dat er nu in de omgeving van het bos ook meer regen valt, veroorzaakt door de vochtige lucht boven het bosgebied.
Toen ik dit bericht las, raakte mij de geestelijke diepte van deze gebeurtenis. Het kan ons toch ook overkomen dat we het gevoel hebben in het vuur terecht gekomen te zijn. Het blussen ervan is onbegonnen werkt. De stormen razen over je leven. Je vreest te zullen omkomen.
God kan toelaten dat het vuur ook in ons leven komt. Dat vuur doet pijn, heel veel pijn… wanneer je je baan kwijtraakt, je gezondheid, je geliefde, je bezittingen en vul maar in.
Voor degenen die God weerstaan, de ongehoorzamen, de ongelovigen, is het vuur verwoestend, maar voor Zijn kinderen, de gelovigen, kan Hij het vuur toelaten om hen te reinigen, te louteren en hen meer op de Here Jezus te laten lijken.
God is niet wreed wanneer Hij het vuur in ons leven toelaat. Dat denken wij misschien wel. Dat past niet in het plaatje dat sommigen van de Here hebben. Velen schilderen Hem voor als degene die ons zal voorzien van uitsluitend voorspoed, welvaart, zegen en gezondheid. Maar dat is een totaal verkeerde voorstelling. En daarom raken velen zo in de war als er moeilijkheden in hun leven komen.
Denk nog eens aan die enorme bosbrand in Israël. Een totale verwoesting bleef over, maar nu, jaren later, heeft die brand ertoe geleid dat er iets heel moois is ontstaan. Zo kan de Here een brand in ons leven – moeilijkheden, tegenslagen of wat dan ook – gebruiken om er iets heel moois uit voort te laten komen. Wonderlijk, toch?
Het kan ons helpen om onze situatie in een groter perspectief te zijn. Ons leven bestaat niet slechts uit onze jaren hier op aarde, of dat er nu 60, 70, 80, 90 of misschien maar 5, 15 of 25 zijn, maar ons leven nu is een voorbereiding op een eeuwigheid die voor ons ligt. In dit leven maakt de Here ons klaar voor die eeuwigheid. En dan is er soms vuur nodig om ons te reinigen, te zuiveren, om iets heel moois tot stand te kunnen brengen. En zeker, dat kan heel pijnlijk zijn. Misschien schreeuwen we dan wel tot de Here en begrijpen we werkelijk niets van de weg die Hij met ons gaat. En dat mag!
Lees verder >>>
Bron: DIRKs visie, Dirk van Genderen, 10-5-2013

.

NOOT A. Klein:
Zie eventueel onze GRATIS studies:

Advertenties

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in Gehoorzaamheid aan God, Heiliging, Voor u gelezen, Werkingen van Gods Geest en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s