‘God confronteert ons met gevolgen van ons eigen handelen’

Prof. Johan Graafland voelt zich primair econoom-ethicus. Hij weet veel over de relatie tussen economie en het christelijk geloof. Het Reformatorisch Dagblad sprak met de wetenschapper over de huidige economische crisis.

Ziet u deze crisis als een oordeel van God?
“Bij het beantwoorden van deze vraag moet je oppassen voor twee uitersten. Het ene uiterste is dat je tegenslag vanzelfsprekend beschouwt als een straf van God. Daar geeft de Bijbel geen aanleiding toe. Het andere uiterste is dat we ons dagelijks handelen en de uitkomst daarvan nooit verbinden met enigerlei handelen van God. Daarmee plaats je Hem buiten onze alledaagse werkelijkheid. Bij voor- en tegenspoed, op micro- en macroniveau, moet je op z’n minst de vraag stellen of die wellicht het gevolg zijn van een leven in strijd met Gods geboden. Deze crisis komt grotendeels voort uit het veronachtzamen van belangrijke ethische waarden.”

Het kwaad draagt de straf al in zich?
“Inderdaad. Je kunt niet zeggen dat God op bijzondere wijze ingreep. Hij confronteert ons met de gevolgen van ons eigen handelen.”

Wat verwacht u van predikanten in het licht van de economische crisis?
“Dat ze het Woord van God in al zijn facetten verkondigen. Als je ziet op hoeveel plaatsen de Bijbel spreekt over economische verhoudingen, is het niet te verdedigen dat je er op de kansel over zwijgt.”
Lees het hele (boeiende) interview hier. 

Bron: CIP, 10-5-2013

Advertenties

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in Overdenking, Tekenen v.d. Eindtijd (?), Voor u gelezen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s