Geweld tegen christenen in de Centraal-Afrikaanse Republiek

De rebellenopstand in de Centraal-Afrikaanse Republiek heeft de hoofdstad Bangui bereikt. Séléka, een alliantie van rebellengroepen met vermoedelijk veel moslims in hun gelederen, richt grote verwoesting aan in het land. Kerken, huizen en winkels van christenen zijn leeggeplunderd of verwoest. Een voorganger van een kerk werd doodgeslagen.
Dagenlang plunderen de Séléka rebellen in de hoofdstad Bangui. Een ooggetuige vertelt: “Ze gaan systematisch van huis tot huis en nemen alles van waarde mee. Eigenaren worden gedwongen hun huizen te openen en te vluchten, anders worden ze gedood. Er zijn veel doden en gewonden”. De rebellenopstand zorgt voor veel onzekerheid onder christenen. “We leven in angst,” zegt een katholieke priester in de hoofdstad Bangui. Volgens hem is het moeilijk om de omvang van de plunderingen in kaart te brengen omdat communicatiesystemen niet werken en veel burgers binnenshuis blijven. Ook het water en de elektriciteit in de stad zijn afgesloten.
In zowel kleine dorpen als grote steden in het land werden kerken, christelijke bedrijven en boerderijen het slachtoffer van de rebellen. Mensen werden onder schot gedwongen om hun geld af te staan. Volgens de katholieke priester Leo Tibenda zorgt de opstand voor grote spanningen tussen moslims en christenen: “De algemene stemming hier is dat de moslimgemeenschap onder één hoedje speelt met Séléka”.
Verschillende rebellengroepen vormden afgelopen december de alliantie Séléka. Vanuit het noorden kreeg de groep binnen een aantal weken grote delen van het land onder controle. Toen de rebellen de hoofdstad bereikten, vluchtte president Francois Bozizé naar Kameroen. De aanvoerder van de opstand, Michel Djotodia, riep zichzelf uit tot de nieuwe leider van het land. Sinds de onafhankelijkheid van Frankrijk werd de Centraal-Afrikaanse Republiek herhaaldelijk geconfronteerd met militaire staatsgrepen en  opstanden. Voor de kerk in het overwegend christelijke land komt het geweld van de rebellenopstand als een schok.

Bron: Open Doors, 5-4-2013

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in antichristelijke machten, Christenvervolging, Voor u gelezen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s