Negen feiten over de Ranglijst Christenvervolging 2013

Wereldwijd worden 100 miljoen christenen vervolgd. Open Doors brengt jaarlijks met de Ranglijst Christenvervolging in kaart waar christenen het zwaarst worden vervolgd. Wat laat de Ranglijst Christenvervolging zien? We zetten 9 feiten op een rij.

 1. Opnieuw op 1: Noord-Korea
  Noord-Korea kreeg met Kim Jong-Un een nieuwe leider. Voor christenen betekende dat echter geen verbetering: de overheid intensiveerde het onderzoek naar christenen en investeerde vooral in het aanpakken van christelijke vluchtelingennetwerken. Nog steeds riskeren de 200.000 tot 400.000 christenen marteling, gevangenschap of standrechtelijke executie. Vele duizenden zitten gevangen in nazi-achtige strafkampen.
 2. Nieuw op 7: Mali
  Touaregstammen hebben in het noorden van Mali een onafhankelijke, fundamentalistisch-islamitische staat uitgeroepen. Dat mist zijn uitwerking niet. De situatie in het noorden van Mali lijkt nu op die in Saoedi-Arabië, nummer 2 op de Ranglijst Christenvervolging. Voor christenen is het leven in Noord-Mali onmogelijk geworden. Het land komt daarom nieuw binnen op plaats 7.
 3. Afrika: Radicale islam rukt op
  De radicale islam rukt snel op in Afrika, waardoor christenen in de knel komen. Door gerichte aanslagen, zoals in Nigeria, maar ook door op geraffineerde wijze te infiltreren op maatschappelijke gebieden. Alle nieuwe landen op de Ranglijst Christenvervolging liggen in Afrika: Mali, Tanzania, Kenia, Oeganda en Niger.
 4. Verdrukking vanuit minderheid
  De Ranglijst Christenvervolging laat dit jaar zien dat christenvervolging niet per definitie het zwaarst is in landen waar christenen slechts een paar procent van de bevolking uitmaken. Landen die stijgen zijn landen waar het aantal moslims en christenen ongeveer gelijk is of waar christenen zelfs de meerderheid vormen, zoals in Kenia, Oeganda en Tanzania. De werkwijze is veelal dezelfde: verspreid door het land ontstaan op strategische plaatsen bruggenhoofden, waar radicale moslims hun plek innemen en niets en niemand dulden met een andere denkwijze. Door het opkomen van zulke uitvalsbases komen christenen steeds meer in de verdrukking en wordt het leven hen onmogelijk gemaakt. Ex-moslims die christen worden, hebben het in deze landen uitermate zwaar.
 5. Grootste stijger: Syrië
  In de strijd tussen het regime van Bashar Al-Assad en de veelal fundamentalistische opstandelingen raken christenen steeds verder in het nauw. Christenen worden gezien als handlangers van Assad en zijn bovendien een eenvoudig doelwit vanwege hun geweldloosheid. Ook fundamentalistische islamstrijders uit andere landen maken Syrische christenen het leven zwaar.
 6. Christenvervolging neemt toe
  Open Doors ziet wereldwijd de vervolging van christenen toenemen. Een aantal landen op de lijst daalt, niet per definitie omdat het in deze landen beter gaat, maar omdat de vervolging in andere landen is toegenomen.
 7. Duidelijke verbetering: China
  China blijft dalen op de Ranglijst Christenvervolging. Van een top tien notering enkele jaren geleden naar plaats 37 dit jaar. De regering ziet de Kerk nog steeds als een politieke beweging, maar huiszoekingen, arrestaties en het in beslag nemen van bijbels en boeken komen niet op grote schaal meer voor. Volledige vrijheid voor christenen is er niet. Er zitten nog zeker 100 Chinese christenen in de cel.
 8. Langzame toenadering: communisme
  Met uitzondering van Noord-Korea ontstaat er in alle communistische landen een zekere ontspanning tussen de staat en christenen. China daalt van 21 naar 37, Laos daalt zes plaatsen, Vietnam verdwijnt uit de top-20 en Cuba komt op de Ranglijst Christenvervolging niet meer voor.
 9. Midden-Oosten: Arabische Lente wordt winter
  Wat begon als een massaal protest tegen dictators in het Midden-Oosten, lijkt uit te lopen op een toenemende invloed van de radicale islam in het Midden-Oosten. De meeste landen van de ‘Arabische lente’ stijgen op de Ranglijst, waardoor er eerder sprake lijkt te zijn van een Arabische winter.
  Bron: CIP, 8-1-2013

NOOT A. Klein:
Zie eventueel ook nog:
Christenvervolging in Afrikaanse landen neemt drastisch toe
Bron: Open Doors, 8-1-2013

Advertenties

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in Christenvervolging, Tekenen vd Eindtijd, Voor u gelezen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s