Christenen Syrië vieren Kerst in angst

Christenen in Syrië gaan een sobere Kerst tegemoet. Uit angst doelwit te worden van extremisten durven christenen nauwelijks te laten zien dat ze Kerst vieren. Dat laten christenen uit Damascus en Aleppo weten aan Open Doors, een organisatie die wereldwijd vervolgde christenen steunt. “We bezoeken gezinnen in de stad en gezinnen die gevlucht zijn, om hen te bemoedigen en bij te staan”, zegt een pastor uit Damascus.
De oorlog die in Syrië woedt biedt weinig mogelijkheid Kerst te vieren, maar de angst aangevallen te worden maakt dat christenen zich helemaal gedeisd houden. Christenen in Syrië zijn dit jaar steeds verder in de verdrukking gekomen. Ze werden gezien als aanhangers van president Assad en vormden daardoor doelwit van geweld. Ook trokken jihadisten Syrië binnen met een anti-christelijke agenda, waardoor het leven voor christenen in het land vrijwel onmogelijk werd. Tienduizenden christenen zijn op de vlucht geslagen.
“Kerken in de hoofdstad houden wel diensten, maar het zullen sobere bijeenkomsten zijn. De hele stad rouwt om het verlies van familie en vrienden. Mensen zullen Kerst niet uitbundig vieren”, zegt de pastor uit Damascus. Zijn kerk richt zich op het bezoeken van gezinnen, zowel gezinnen die in Damascus gebleven zijn als vluchtelingen. “We richten ons op samenzijn en gebed. We proberen er voor anderen te zijn.” Open Doors staat Syrische kerken onder meer bij in het verlenen van noodhulp en het geven van traumacounseling.
Ook uit andere steden ontvangt Open Doors berichten dat Kerst dit jaar sober wordt gevierd vanwege de dreiging. “Het is niet zoals andere jaren. De focus van de dienst ligt op kinderen, voor hen is het belangrijk wat plezier te ervaren”, laat een pastor uit de noordelijke stad Aleppo weten.
Christenen in Syrië vragen gebed voor hen en hun land deze Kerst. “Bid om kracht voor christenen die besluiten in Syrië te blijven”, laten de pastors weten. “En bid dat christenen veilig samen kunnen komen met Kerst, dat de gedachte aan het Kind van Betlehem dat kwam als het Licht in de wereld hen zal sterken.”
Open Doors steunt wereldwijd christenen die worden vervolgd om hun geloof. Open Doors brengt Bijbels, geeft training aan christenen in landen waar vervolging is en biedt praktische hulp. Ook brengt Open Doors jaarlijks met de Ranglijst Christenvervolging in kaart waar christenen in de wereld het zwaarst worden vervolgd. De nieuwe Ranglijst Christenvervolging verschijnt op 8 januari.

Bron: Open Doors, 20-12-2012

Advertenties

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in Christenvervolging, Voor u gelezen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s