Ierse bisschoppen verduidelijken abortusstandpunt Kerk

Na de dood van een zwangere vrouw in Ierland na een geweigerde abortus, heeft de Ierse Kerk haar standpunt in dezen opnieuw verduidelijkt.
De dood van de 31-jarige Savita Halappanavar en haar ongeboren kind is een “verschrikkelijke persoonlijke tragedie”, verklaarde de permanente raad van de Ierse bisschoppenconferentie maandagavond. Het is echter nooit de leer van de Kerk geweest dat het leven van een embryo meer beschermwaardig zou zijn dan het leven van de moeder.
Als een zwangere vrouw een medische behandeling nodig heeft die het leven van het kind in gevaar brengt, zijn dergelijke maatregelen “ethisch toegestaan in zoverre iedere inspanning wordt gedaan om het leven van zowel de moeder als van het kind te beschermen”, aldus de bisschoppen.
Een abortus als “directe en doelbewuste” doding van een embryo blijft “onder alle omstandigheden immoreel”. Dat bepaalt het verschil met “medische behandelingen die niet direct en doelbewust op beëindiging van het leven van het ongeboren kind gericht zijn”.
Het Ierse recht en medische richtlijnen staan verpleegkundigen en artsen in Ierland toe dit onderscheid in de praktijk toe te passen en daarbij het recht op leven van moeder en kind in gelijke mate in acht te nemen.
Tegelijk keerden de bisschoppen zich tegen de houding dat een embryo geen volwaardig mens zou zijn. Met de bevruchting van de eicel ontstaat “een nieuwe, unieke en genetisch volwaardige mens”, schrijven ze. “Van dat moment af heeft ieder van ons zich niet tot een mens, maar als een mens ontwikkeld.”
In Ierland ontbrandde recent een nieuw debat over abortus nadat de uit India afkomstige Halappanavar na een miskraam stierf. De artsen in het University Hospital Galway weigerden de foetus van de achttien weken zwangere vrouw af te drijven, voordat haar hart ophield met kloppen. Na de dood van het kind liep de vrouw een bloedvergiftiging op, waaraan zij vier dagen later, op 28 oktober, stierf.
Bron: Katholiek Nieuwsblad (gelezen via het CIP, 21-11-2012)

Lees ook nog:
‘Abortus had Savita niet gered’ (Bron: Katholiek Nieuwsblad, 22-11-2012)

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in Voor u gelezen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s