Pas op voor geleidelijke terugval

In 1 Koningen 2, lezen we dat Salomo zijn regeringsperiode begon met het doden van zijn stiefbroer Adonia (zie vers 19-27), zijn neef Joab (zie vers 28-35) en Simeï (zie vers 36-46). Wat een manier om een regeringsperiode te beginnen! En dan te bedenken dat het David was, de man naar Gods eigen hart, die dit alles aan Salomo geadviseerd had en zo zette hij Salomo tot deze weg van vernietiging aan! Dat is het resultaat op de lange termijn van ongezuiverde bitterheid, waarmee velen zijn vervuild. Salomo echter had nog steeds verwacht dat God hem ondanks dit alles zou zegenen (zie vers 45). Hoe misleid kan een mens zijn!
In 1 Koningen 3 lezen we dat als je eenmaal op de verkeerde weg zit, dan ga je verder en verder bij God vandaan! Het volgende dat Salomo deed was het trouwen met een heidense vrouw – de dochter van farao. Als David alleen maar zijn laatste dagen had doorgebracht met het adviseren van Salomo om wijs te zijn met wie te trouwen, in plaats van hem te leren hoe hij wraak moest nemen, hoe anders zouden de gebeurtenissen in het leven van Salomo gelopen zijn. Welk advies geef jij aan je kinderen? Wat zijn de dingen die het belangrijkste zijn in jouw leven?
We lezen dat ”Salomo ‘de Here liefhad’, alleen bracht hij slachtoffers en reukoffers op de offerhoogten” (1 Kon. 3:3). Wat een tegenstelling! Salomo vernietigde uiteindelijk zichzelf door deze compromissen. Hij leefde een dubbelleven: één in de tempel, een ander in zijn privéleven. Dat is helaas ook de manier waarop vele christenen vandaag de dag leven. Ze uiten hun liefde voor de Heer heel luid, maar in hun privéleven leven ze in onrechtvaardigheid en zonde. Uiteindelijk leiden hun kleine uitglijders tot grote, en vernietigd het hen.[1]
Salomo deed er zeven jaren over om de tempel van de Heer gereed te maken (zie 1 Kon. 6:38), en hij deed echter dertien jaar over de bouw van zijn eigen huis (zie 1 Kon. 7:1). We zien hier dus meteen waar hij meer waarde aan hechtte! Dat is ook een redelijk goede beschrijving van vele mensen die in Christelijk werk actief zijn vandaag de dag. Ze doen weliswaar ‘Christelijk werk’, maar hun primaire interesse ligt bij hun eigen huis en comfort voor hun eigen familie. Het werk van God en Zijn huis komen op de tweede plaats. Het prediken van het Evangelie heeft hen rijk gemaakt.
De terugval van Salomo ging geleidelijk – wat met alle terugval zo is. Hij begint zijn regering met het doden van mensen. Hij had eenvoudig een verschil van mening met zijn vader David kunnen hebben en kunnen weigeren om Simeï en Joab te doden. Hij had Adonia kunnen vergeven en hem niet kunnen laten doden. Vanaf het moment dat hij begint af te glijden, werd de schaal waarop steeds steiler. Vervolgens trouwde hij de dochter van Farao – ongetwijfeld voor haar geld. Daarna spendeerde hij dertien jaren aan de bouw van zijn eigen huis. En dit alles, ondanks het feit dat God hem zoveel wijsheid had gegeven.

Ik heb heel vaak Christelijke werkers gezien, die in een stroom naar de wereld toe zaten vanaf het begin van hun levens. Ze beginnen met hun eigen inzet en kracht vanaf het begin van hun bediening. Als je ze dan jaren later tegenkomt, dan zijn ze experts geworden in het doen van de dingen op eigen kracht (toevoeging van de vertaler: in plaats van Gods kracht te zoeken en van daaruit te werken).[2]
God hield echter nog steeds van Zijn mensen, ondanks de terugval van hun koning. Dus vulde Hij de tempel met Zijn glorie toen deze af was (zie 1 Kon. 8:10). Het was net als op de dag waarop Mozes de Tabernakel klaar had gemaakt. De tempel was gemaakt met de Tabernakel als voorbeeld, maar op een grotere en prachtiger schaal.[3]
Salomo bad een prachtig gebed van aanbidding (zie 1 Kon. 8:22-61). De Here sprak nog een tweede keer tot hem en zei dat Hij het gebed gehoord had en Hij spoorde Salomo aan om te wandelen met een eerlijk hart en in oprechtheid, zodat zijn koninkrijk bevestigd zou worden. Hij waarschuwde Salomo ook voor wat er zou gebeuren als hij zich van de Here af zou keren. Dan zou Israël van het land verjaagd worden en de tempel zou vernietigd worden (zie 1 Kon. 9:3-9).
Dat is exact wat er gebeurde toen de Babyloniërs kwamen en Juda veroverden en de tempel vernietigden. God had hen gewaarschuwd, “Denk niet dat je maar raak kunt leven en dat ik je dan zal blijven zegenen”. De Here waarschuwt ons lang voordat we het verkeerde pad op gaan.
In hoofdstuk 10 lezen we over de koningin van Sheba die Salomo een bezoek bracht omdat ze zoveel over zijn wijsheid had gehoord. Maar ondanks zijn wereldwijde reputatie was Salomo een verwarde man. Hij kon prachtige gebeden bidden aan de Heer in het openbaar, zoals de meeste Christenen, maar in zijn privéleven was hij zo goddeloos als ieder ander. Helaas ook hier zoals vele Christenen. Hij stak Simson naar de kroon in lust, want hij huwde 700 vrouwen en alsof dat nog niet genoeg was had hij daar nog 300 bijvrouwen naast, waarvan de meesten uit de heidense landen om hem heen (zie 1 Kon. 11:1-3). Hij moet ze haast maar één keer in de drie jaar gezien hebben! Uiteindelijk deden deze vrouwen Salomo afwijken van de Heer, om de afgoden te gaan dienen.
Toen Salomo de verkeerde weg op ging, was God boos op hem en zei Hij Salomo dat Hij het koninkrijk in tweeën zou splitsen (zie 1 Kon. 11:9 – namelijk in het “huis van Juda” en het “huis van Israël” – AK). Omdat David echter een man Gods was, deed God dit niet tijdens het leven van Salomo (zie vers 11:12). We zien hier hoeveel de kinderen gezegend zijn door het geloof van hun vader! God liet tegenstanders opstaan om het Salomo moeilijk te maken, maar hij bekeerde zich niet (zie vers 11:14). Toen Salomo vreesde dat Jerobeam tegen hem in opstand zou komen, probeerde hij hem te doden (zie vers 11:26). Jerobeam werd later koning over het verdeelde koninkrijk. Vervolgens stierf Salomo (zie vers 11:43).

Bron: Zac Poonen, HET WOORD VOOR DE WEEK, Oktober 2012 (1)
Vertaling: Michel de Ruijter

 

NOOT A. Klein:
Zie eventueel onze GRATIS studies:
[1]Bekeert u van uw boze werken en/of De nodige 6 handelingen, die een in zonde verdwaalde christen moet maken tot herstel in Christus
[2] Podium en Gemeente (Schriftuurlijke richtlijnen, praktische wenken en raadgevingen voor hen, die in een Gemeentelijke bediening staan).
[3] De Tabernakel van Israël (Gods profetisch model van de geestelijke ontwikkelingen van een waarachtig kind van God tot in alle volmaaktheid toe)en/ofChristus in de Tabernakel (uitgebreide uitleg over de diep-geestelijk betekenis van de verschillende Tabernakel-objecten)en/of ons Tabernakelschema (met plaatjes en korte uitleg over de geestelijke betekenis van de verschillende Tabernakel-objecten).

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in Geestelijke lauwheid/wereldgelijkvormigheid, Voor u gelezen, Werkers in Gods dienst en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s