‘Zelfontplooiing ontwikkeld als alternatief voor christendom’

Als het over heiliging[1] gaat, ligt er een spanningsveld tussen het ideaal dat de Bijbel schildert en de werkelijkheid in het leven van een christen. Maar er is nog een tweede spanningsveld, namelijk tussen ideaal en context. Hoe leef ik met het Bijbelse ideaal van heiligheid in een geseculariseerd land?
In plaats van heiliging is nu zelfontplooiing het woord waar het omdraait. Dat ‘in de hemel de complete heiligheid van de gemeente in de lichamelijkheid van Jezus present is’, is een soort geheimtaal die velen niet begrijpen en die hen ook absoluut niet interesseert. Die zelfontplooiing, dit exclusief gericht zijn op de mens, heeft zich als een alternatief voor het christendom ontwikkeld. Niet de religie zorgt voor de zingeving, maar de mens gaat zelf op zoek. Het aantal woorden dat met ‘zelf’ begint, explodeert: zelfontplooiing, zelfhandhaving, zelfinzicht, zelfingenomenheid, zelfvertrouwen.

Zelfverloochening
Geestelijk leiding geven op het terrein van de heiliging is weet hebben van deze cultuur. Het maakt het leiding geven niet eenvoudiger maar wel concreter. Vanuit het Woord van God weten wij dat een verabsoluteerd ‘zelf ’ een risico in zich bergt. Het Evangelie spreekt daarom over het sterven aan jezelf: de zelfverloochening. Indien iemand achter Mij wil komen, die verloochene Zichzelf, neme Zijn kruis op en volge Mij. Geestelijk leiding geven[2] zal steeds meer ook een zaak van gebed worden.
Want deze overmacht in de (post)moderne cultuur schakelen wij niet uit. De invloed van dit denken rukt ook op in de kerk.
Het proces van heiliging transformeren we tot zelfreflectie, helemaal jezelf zijn. Een update van de rechtvaardigingsleer luidt nu: ‘Je mag er zijn!’ En we bedoelen  eigenlijk: ‘en blijven zoals je bent’. Zelfverloochening hebben we ingewisseld voor assertiviteit. Nu valt er soms psychologisch wel het één en ander voor sommige begrippen te zeggen, maar theologisch, coram Deo, voor het aangezicht van God bepaald niet. En daar speelt zich nu net de heiliging af. In de hemel, waar Christus is. En zo vervolgens – in die volgorde – op aarde, waar de Heilige Geest werkt.[3]

16-8-2012 | bron: Ds. C. Van Duijn – De Waarheidsvriend (via CIP)

NOOT A. Klein:
Zie eventueel onze GRATIS studies:
[1] Heiligmaking
[2] Podium en Gemeente
[3] De Gever en Zijn Gaven”, “De natuurlijke mens en de Heilige Geest en/of
De werkingen van de Geest in de eindtijd”.

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in Heiliging, Voor u gelezen, Werkingen van Gods Geest en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s