Pastor Yousef al meer dan 1000 dagen in de cel

Het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Iran opnieuw opgeroepen om Yousef Nadarkhani vrij te laten. De pastor werd eerder ter dood veroordeeld nadat hij verschillende keren weigerde om zijn christelijke geloof te verloochenen voor een rechtbank. Victoria Nuland, woordvoerster van het ministerie, zegt dat Iran de mensenrechten van de pastor en andere religieuze minderheden in het land nog steeds weigert te erkennen.
‘Op 8 juli zat de christelijke pastor Yousef Nadarkhani al 1000 dagen in een Iraanse gevangenis’, zei Nuland in een persverklaring. ‘Pastor Nadarkhani wordt nog steeds geconfronteerd met de dreiging van een executie vanwege het simpele feit dat hij zijn geloof niet afzweert. We herhalen onze oproep aan de Iraanse autoriteiten om hem onmiddellijk vrij te laten.’ De regering van president Obama heeft het afgelopen jaar twee verklaringen uitgegeven waarin gepleit wordt voor de vrijlating van de pastor.
Nadarkhani werd in oktober 2009 gearresteerd en in 2010 ter dood veroordeeld. Hij werd veroordeeld voor moharebeh, dat vertaald kan worden als ‘geloofsafval’ of ‘vijandschap tegen God’. Elk jaar worden er in Iran honderden mensen geëxecuteerd, waarvan er tientallen gedood worden vanwege moharebeh. Philip Alston, de Speciale Rapporteur van de VN voor buitengerechtelijke, standrechtelijke of willekeurige executies, vertelde Amnesty International dat moharebeh opgelegd wordt voor een breed scala aan misdaden. ‘Vaak zijn deze misdaden slecht omschreven en hebben ze een politieke achtergrond.’
In Nadarkhani’s geval concentreerden de aanklagers hun argumenten rond zijn bekering tot het christendom op 19-jarige leeftijd. Maar, net als bij andere moharebeh, was de echte misdaad van politieke aard. Nadarkhani werd gearresteerd nadat hij had geprotesteerd tegen het feit dat zijn kinderen gedwongen werden om op school de Koran te lezen. Hij betoogde dat de Iraanse grondwet toelaat dat kinderen in het geloof van hun ouders opgevoed worden in plaats van in de staatsgodsdienst.
Maar de aanklagers betoogden dat de aanklacht van geloofsafval nog steeds van toepassing is op Nadarkhani, omdat hij van islamitische afkomst is. Dit staat in het jaarlijkse rapport van de Amerikaanse Commissie voor Internationale Religieuze Vrijheid (USCIRF). In februari waren er geruchten dat een rechtbank het bevel tot doodstraf voor Nadarkhani had vernieuwd. Volgens USCIRF is dit bevel niet bevestigd en is de executie uitgesteld tot later in 2012, zodat Nadarkhani meer tijd heeft om zijn geloof te herroepen. De volgende datum waarop hij voor de rechtbank moet verschijnen is in september, maar de reden voor deze zitting is onbekend.
Nadarkhani was in staat om in mei een open brief te sturen aan degenen die hem steunen. Hij zei dat hij in perfecte gezondheid was en dat hij zijn gevangenschap zag als een beproeving van zijn geloof. ‘Ik vraag al de geliefden om voor me te bidden, zoals het heilige Woord dat zegt. Uiteindelijk hoop ik dat ik snel vrijgelaten wordt en dat de autoriteiten van mijn land dit uit vrije wil doen en volgens hun wet- en regelgeving, waar ze verantwoordelijk voor gehouden kunnen worden’, schreef Nadarkhani.
Het rechtssysteem van Iran is op zijn best ondoorzichtig, maar de gevangenschap van Nadarkhani wordt scherp gecontroleerd door het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken, USCIRF, Amnesty International, de Stem van de Martelaren en het Amerikaanse Centrum voor Recht en Gerechtigheid (ACLJ). ACLJ probeert mensen bewust te maken van Nadarkhani’s zaak door ondersteuners te vragen om of ACLJ hun Twitteraccounts mag gebruiken om nieuws over de zaak te ‘posten’. Volgens ACLJ hebben zich inmiddels 2,6 miljoen Twittergebruikers aangesloten bij de campagne.

  • Dit artikel is een vertaling van het artikel ‘Youcef Nadarkhani: 1,000 Days (and Counting) in Iranian Prison’ dat op 11 juli verscheen op de website van Christianity Today. Het artikel werd geschreven door Tobin Grant.

Bron: 6-8-2012, Jubilee Campaign

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in Christenvervolging, Voor u gelezen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s