God blijven noemen in politiek

Is het over en uit met christelijke politiek? Wie het boek ‘Hoe God verdween uit de Tweede Kamer’ van Eginhard Meijering leest, zou het denken. Zijn onthullende boek is een fascinerende studie over de geruisloze verdwijning van christelijke politiek. Alleen de kleine christelijke partijen kunnen wat hem betreft nog aanspraak maken op die term. Of kunnen die er beter ook maar mee stoppen?
Het is onthutsend hoe snel het kan gaan. Tot kort na de Tweede Wereldoorlog voeren Bijbelse noties en christelijke uitgangspunten de boventoon in de Tweede Kamer. Niet dat alle debatten van toen een schoonheidsprijs verdienen. Maar het laat zien hoe de Nederlandse politiek doordrongen was van het besef dat God de wereld regeert en dat voor de regering de zegen van God onmisbaar is.
Na de Tweede Wereldoorlog kwam daar snel een einde aan. Het begon bij het niet meer gebruiken van Bijbelse argumenten en ging via het mogelijk maken van abortus naar het niet meer uitspreken van de zegenbede in regeringsverklaring en troonbede. En als de christelijke partijen geen stand-stil bereiken, zal het blijven doorgaan.
Wie oppervlakkig kijkt, zal zijn schouders ophalen. Het verdwijnen van het christelijk geloof uit het politieke debat is immers logisch gevolg van de ontkerkelijking. De Nederlandse bevolking hecht er minder waarde aan en ziet nieuwe mogelijkheden. Wat de meerderheid in een geseculariseerde samenleving vindt, moet een democratische regering toch uitdragen?
Wie dieper  kijkt, beseft iets anders. Als Bijbelse argumenten in de politiek niet meer gebruikt worden, betekent dit dat het Woord van God er niet meer toe doet. Als abortus mogelijk wordt, betekent dit dat de mens het leven in eigen hand wil houden en dit niet meer aan God wil over laten. Als een regering de zegenbede niet meer uitspreekt, betekent dit dat de leiders van Nederland hun zware taak zelf wel aankunnen en niet meer op de zegen van God zitten te wachten. Die conclusies zijn ontluisterend. Wie christelijke politiek wil voorstaan, staat te midden van anderen die besloten hebben de Bijbel dicht te doen.
Wat rest een christelijke partij? Ook de Bijbel dicht doen? Dat nooit. Dat zou betekenen dat wat mensen vinden, belangrijker is dan wat God zegt. Het zou betekenen dat christenpolitici zich bij de mening van de meerderheid moeten neerleggen. Of – in het ergste geval – dat ook een christen eraan twijfelt of God er nog wel toe doet in politiek en samenleving.
Er is een veel betere weg. Voor zowel politici als kiezers. Een Koninklijke weg: de daad bij het Woord. Politici die Gods eigen woorden serieus blijven nemen. Die staan voor Bijbelse normen en waarden. En kiezers die het spreken over God blijvend legitimeren. Die Nederland telkens weer confronteren met de christelijke boodschap. Christenpolitici en christenkiezers: samen belijdend, samen werkend.
Dat is geen melancholische hang naar tradities uit het verleden. Het is ook geen obsessie om alles bij het oude te houden. Bijbelse politiek is de belijdenis dat God regeert. Dat ieder mens leeft op de adem van Zijn stem. De hele samenleving. Politici incluis.
Christenpolitici wacht na 12 september opnieuw een belangrijke taak: God blijven noemen!
De auteur is adviseur Communicatie, Voorlichting & Vorming bij de SGP

26-7-2012 | bron: Henri Pool  (via CIP)

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in Geestelijke lauwheid/wereldgelijkvormigheid, Voor u gelezen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s