Ontzet over (de universiteit van) Leiden

Het is toch voorstelbaar dat, als je het voorrecht hebt om aan de universiteit te promoveren, je daarvoor dankbaar bent. En het is toch ook voorstelbaar dat je die dank wilt uiten naar degene die je zoveel heeft geschonken. Niet alle mensen vinden het dom om dan aan God te denken. Natuurlijk wil je dat in je proefschrift tot uitdrukking brengen. Op het titelblad bijvoorbeeld. Maar dan heb je buiten de religie- politie gerekend.
De universiteit van Leiden steekt daar resoluut een stokje voor. Reden? ‘De religieuze verwijzingen waren soms zo uitgebreid dat we hebben gezegd dat het aan de academische regels moet voldoen: Geen verwijzingen naar een opperwezen op de titelpagina en in het dankwoord alleen summier. Daar kwam langzamerhand de klad in. Dus afgelopen november hebben we het besluit aangescherpt’. Dat gebeurde toen iemand Soli Deo Gloria op de titelpagina wilde zetten.
Beschamend
Het Reformatorisch Dagblad berichtte maandag over de zaak van Mr. F. Schonewille. Hij hoopt 14 februari in Leiden te promoveren. Op het titelblad van zijn proefschrift had hij in het Latijn willen zetten: ‘De vreze des Heeren is het beginsel der wijsheid: Zijn lof bestaat tot in der eeuwigheid (naar Psalm 111:10)’. Het mag dus niet. Schonewille vindt het besluit beschamend. Hij heeft nu een stelling aan zijn proefschrift toegevoegd waarin hij de beslissing van de Leidse universiteit strijdig met de vrijheid van godsdienst en van meningsuiting noemt. Hij vindt het een vorm van seculier fundamentalisme. ‘Een openbare universiteit is toch geen atheïstische universiteit? Openbaar betekent: Alle godsdiensten gelijk behandelen; niet alle godsdiensten weren’.
Greater glory
De Australische dichter en Nobelprijs kandidaat, Les Murray schrijft wondermooie poëzie. Hij wordt wereldwijd gezien als een van de grootste dichters van onzer generatie. Murray is christen maar je kunt hem niet het verwijt maken dat hij evangeliseert. Wel heeft hij zijn bundels steevast opgedragen ‘to the glory of God’. Daarop kwam nogal wat kritiek. Hij antwoordde zijn smalende ‘verlichte’ critici door zijn volgende bundel te voorzien van het motto: ‘To the Greater Glory of God’. Zou Les Murray al gepromoveerd zijn?

2-2-2012 | bron: Krijn de Jong | www.habakuk.nu

Advertenties

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in Getuigenis, Tekenen vd Eindtijd, Voor u gelezen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s