Uit liefde maakt God in stilte plannen voor jou

Dwars door de geschiedenis van het volk Israël heeft God bij hen steeds de nadruk gelegd op het blijvende karakter van Zijn liefde. Hij hield van hen met een eeuwig durende liefde (Jer. 31:3 en Deut. 4:37). Hij vertelde hen dat Hij naar hun liefde voor Hem als antwoord verlangde (Deut. 6:5). Maar zij waren net als wij. Ze trokken Zijn liefde steeds in twijfel. En toch bleef God van hen houden. Als ze klaagden dat Hij hen vergeten had, dan antwoordde Hij met de liefdevolle woorden in Jesaja 49:15: ”Kan een vrouw haar zuigeling vergeten, zich niet ontfermen over het kind van haar schoot? Zelfs al zouden die het vergeten, Ík zal u niet vergeten.” Een moeder zal wellicht niet steeds aan haar opgegroeide kinderen denken; maar als ze een kind nog zoogt, dan is er vrijwel geen moment op de dag, als ze wakker is, dat ze niet aan het kind zal denken. En als ze ‘s avonds gaat slapen, dan zijn haar laatste gedachten bij het kind dat naast haar ligt te slapen. Als ze midden in de nacht wakker wordt, dan kijkt ze weer bij haar kindje, om te zien of alles goed gaat. Als ze dan uiteindelijk ’s morgens wakker wordt, dan zijn haar eerste gedachten weer bij het kindje dat ze zoogt. Dat is de moederlijke zorg van een moeder voor haar kleintje. En zo, zegt God, zorgt ook Hij voor de Zijnen.
Het boek van Hosea benadrukt dit ook. De pijnlijke ervaringen waar Hosea doorheen moest in zijn eigen persoonlijke leven was een gelijkenis van de houding van God ten opzichte van Israël. Zijn liefde, verteld het (boek) ons, verdraagt, zoals de liefde van een trouwe echtgenoot dat doet voor een ontrouwe echtgenote. De Heer heeft ook het Hooglied in de Bijbel op laten nemen om deze grote waarheid in af te beelden van de trouwe goddelijke geliefde ten opzichte van Zijn eigenzinnige bruid.
Ons geloof dient stevig te worden gefundeerd op dit feit – dat al het doen en laten van God naar ons toe gebaseerd is op Zijn liefde. De woorden “Hij zal zwijgen in Zijn liefde” in Sefanja 3:17, is hier (in de titel – noot AK) vertaald met “Uit liefde maakt Hij in stilte plannen voor jou”. Realiseren we ons wel dat elk ding, waarvan God toestaat dat het in ons leven komt, voortkomt uit een hart dat in liefde die dingen voor ons plande? Elke beproeving en probleem dat we in jouw en mijn leven gekend hebben is uiteindelijk gepland voor ons bestwil. En als Hij ónze plannen in de war stuurt, dan is dat om te voorkomen dat we Zíjn beste bedoeling missen. Misschien dat we dat niet allemaal zullen begrijpen in onze tijd hier op aarde. Als we echter erkennen dat er geen tweede oorzaken zijn en dat alles komt van de hand van een liefdevolle God, dan zou dat alle bezorgdheid, angsten en beklemmende gedachten wegnemen die ons zo vaak plagen. Door niet stevig gefundeerd te zijn in deze waarheid kan het gebeuren dat deze bezorgdheid in ons op komt. Daardoor blijven zij vreemdelingen ten opzichte van “de vrede van God die alle verstand te boven gaat” en ten opzichte van de “onuitsprekelijke en heerlijke vreugde” waarvan de Bijbel spreekt (in Filip. 4:7 en 1 Petr. 1:8).
De bediening die de Heer Jezus Christus had, was er heel vaak één ter correctie van het verkeerde begrip dat de mensen in Zijn tijd hadden van hun God. Zelfs de religieuze mensen, die goed onderwezen waren in de geschriften uit het Oude Testament. Alles wat Jezus deed, het genezen van de zieken, Zijn troostende woorden voor de mensen met verdriet, Zijn liefdevolle uitnodiging naar hen die gebukt gingen onder een zondelast, Zijn geduld met Zijn discipelen en uiteindelijk Zijn dood aan het kruis. In alles liet Hij het liefdevolle karakter van het hart van God zien. Hoe vaak benadrukte Hij niet bij Zijn discipelen dat hun hemelse Vader van hen hield en in elke behoefte voor hen zorgde. Hoe vaak gaf Hij hen een berisping voor hun ongeloof in hun Vader. Als aardse vaders hun kinderen dan goede gaven weten te geven, hoeveel te meer zal uw Vader, Die in de hemelen is, goede gaven geven aan hen die tot Hem bidden (Matth. 7:9-11). De gelijkenis van de verloren zoon was ook bedoeld om de grote vergevingsgezinde liefde van God te laten zien, ten opzichte van zijn eigenwijze, rebelse kinderen. Door aantrekkelijke logica, door gelijkenissen en door een persoonlijk voorbeeld te zijn, probeerde Jezus bij Zijn generatie het verkeerde beeld te corrigeren dat zij hadden over God. In Zijn laatste gebed, voordat Hij naar het kruis ging, bad Hij dat de wereld Gods liefde zou kennen (Joh. 17:23).
Dat God ons voor eeuwig en altijd diep in onze harten mag verzekeren, vanuit Zijn woord van waarheid, van Zijn oneindige en onveranderlijke liefde voor ons. Want geloof in God kan op geen enkele andere grond groeien dan deze. 

Bron: Zac Poonen, HET WOORD VOOR DE WEEK Januari 2012 (2)
Vertaling: Michel de Ruijter

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in Voor u gelezen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s