Noodtoestand in de kerk

In februari dit jaar start er een nieuw gebedsinitiatief in de VS. Ook in Nederland zullen we er ongetwijfeld nog van horen. Het gaat om de actie ‘One Cry’, een nationale oproep om de geestelijk dufheid af te schudden. De organisatoren doen de oproep ‘met een bezwaard hart en een gevoel van urgentie’. Ze maken zich grote zorgen over ‘de geestelijke noodtoestand’ van de kerk in hun land.
Ik schat in dat de reacties in betweterig christelijk Nederland sceptisch tot kritisch zullen zijn. Want is dit niet de zoveelste poging om met behulp van marketingtechnieken en moderne media een mooie belofte van succes voor te houden? Ik geef toe, er is wel enige reden voor zo’n houding. Met de oppervlakkigheid van veel megakerken en een prediking gericht op materiële welstand hebben de Amerikanen die houding van ons ook wel een beetje aan zichzelf te wijten. Maar laten we niet te gemakkelijk oordelen.

Toewijding
Zelf was ik, tijdens familiebezoek in de VS, in de gelegenheid voorzitter Dave Butts van het National Prayer Committee te horen spreken over de oproep. In alle eenvoud sprak hij over de noodzaak van ‘consecration’ of toewijding. Zonder die persoonlijke toewijding aan Christus of levensheiliging zal het gebedsinitiatief inderdaad niets anders zijn dan de zoveelste moedeloos makende actie. Maar vanuit de erkenning dat we in al onze hoogmoed er een potje van gemaakt hebben in de kerk, wil God ons misschien nog horen en zijn Geest opnieuw laten werken in ons midden. Ik sluit me graag aan bij de woorden van de orthodoxe theoloog dr. John Piper: ‘De grootste behoefte van de wereld is een opwekking in de kerk’. Amen!

11-1-2012 | bron: Henk van Rhee | www.habakuk.nu (via CIP)

 

NOOT A. Klein:
Lees eventueel eens de uitgebreide, verhelderende ‘vers voor vers’ uitgelegde studie: Lukas, het Boek van de NIEUWE MENS in Christus
Of een van onze (korte) studies die over dit belangrijke onderwerp gaan:

  1. Bekeert u van uw boze werken
  2. De nodige 6 handelingen, die een in zonde verdwaalde christen moet maken tot herstel in Christus
  3. Heiligmaking
Advertenties

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in Geestelijke lauwheid/wereldgelijkvormigheid, Heiliging, Voor u gelezen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s