“Iedere christen heeft het recht demonen uit te drijven”

Het calvinisme in Nederland zorgt ervoor dat kerken nauwelijks aandacht besteden aan uitdrijven van demonen, stelt ds. Rob Kranen. “Calvijn schreef ooit in zijn Institutie, dat ‘de bediening van deze krachten’ als bijzondere openbaring van de Heilige Geest, alleen voor de eerste christelijke gemeente was bedoeld. Het is niet meer voor onze tijd, stelde hij. Wat mij betreft is dat een misvatting.” Volgens de predikant van de Hervormde Gemeente (PKN) in Vriezenveen (Zuid) zou bevrijdingspastoraat in kerkelijke gemeenten een vast onderdeel moeten worden.
De geringe aandacht voor demonen ligt volgens Kranen ook aan de tijdgeest. “Sinds de verlichting is er veel aandacht voor een andere manier van geloven. Een persoonlijke God, Die een persoonlijke relatie wil met mensen, is voor velen verworden tot een concept, energie en kracht die je kunt gebruiken. Daardoor is ook het begrip van de duivel veranderd. Satan was een tegenstander van God en persoonlijke macht en wordt momenteel gebruikt als een begrip voor het kwaad dat in de mens zelf zit.” Kranen voegt toe dat de interesse in demonische gebondenheid aan het groeien is. “Dat heeft te maken met groeiende interesse voor het werk en de gaven van de Heilige Geest.”

Psychisch of geestelijk
Kranen wijst ook op een andere kant van het bevrijdingspastoraat. “Helaas worden in sommige gemeenten alle grenzen vergeten en ongenuanceerd met bevrijdingspastoraat omgegaan. Achter elke boom wordt een demon gezien.” Het is volgens hem moeilijk te bepalen of bepaald gedrag een psychische of geestelijke oorzaak heeft. “Een belangrijk symptoom van demonische gebondenheid is weerstand tegen Jezus Christus. Ik kende een gemeentelid, die heel erg betrokken was bij de kerk. In een korte periode is ze van een zingend blij mens veranderd in iemand die alleen nog innerlijk kon vloeken. Dit was een sterke aanwijzing om te vermoeden dat het om demonische gebondenheid ging. Maar iemand kan ook geestelijk ziek zijn. Er zijn genoeg mensen, die niet bij een psychiater thuishoren maar bij het bevrijdingspastoraat en andersom.”
Op de vraag of demonen uitdrijven voor iedere christen is weggelegd, antwoordt Kranen: “In Lukas 9 geeft Christus Zijn discipelen het recht om demonen uit te drijven. Verder staat in Markus 16 dat deze tekenen alle gelovigen zullen volgen.  Iedere christen, die in Christus de autoriteit heeft gekregen om tegen boze machten op te treden, mag dat doen. Maar tussen autoriteit en een persoonlijke roeping zit verschil. Bevrijdingspastoraat is iets wat heel zwaar is en daar zul je als medewerker tegen bestand moeten zijn. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Ik denk dat mensen door middel van gebed kunnen ontdekken of het wel of niet een roeping van God Zelf is.”

Bron: CIP 13-1-2012

 

NOOT A. Klein:
Zie eventueel onze studies:
De Gever en Zijn Gaven en/of
Overwinnaars; over de macht van zonde en satan in de eindtijd

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in Demonische invloed/bezetenheid etc., Voor u gelezen, Werkingen van Gods Geest en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s