Verleidingen

Seksuele verleiding, vals beschuldigd, weggejaagd als een schooier… Dit is het verhaal van Jozef.
Jozef, de meest geliefde zoon van Jakob, wordt door zijn jaloerse broers naar Egypte verkocht. Daar koopt een hooggeplaatst man, Potifar, hem en benoemt hem, na gebleken geschiktheid, tot hoofd van zijn hele huishouding. 
Zijn leven wordt gekenmerkt door hoge morele zuiverheid. Hij is een van de weinige Bijbelse karakters, van wie niets verkeerds wordt gezegd. Dit betekent niet dat hij zondeloos is, want dat is niemand. Het betekent dat hij een gelovige is, die in alles op God vertrouwt en naar Zijn wil handelt.
Volkomen anders is Potifars vrouw. Zij is brutaal en gewetenloos. Zij krijgt het idee om met Jozef naar bed te gaan. Hij weigert daaraan te voldoen. Hij zegt dat hij dat niet kan doen omdat het zonde is tegenover God en tegenover haar man. Iedere dag probeert ze hem in bed te krijgen. Iedere keer weer weigert hij erop in te gaan. Uiteindelijk gaat zij tot een gemeen plan over.
Zij grijpt zijn kleed vast en probeert hem mee te slepen. Hij kan zich loswringen, maar moet zijn kleed in haar handen achtergelaten. Denk niet, dat Jozef uit zwakheid of lafheid vlucht. Het is helemaal geen zwakheid, maar juist kracht. De Bijbel zegt: “Ontvlucht de begeerten van de jeugd”, “Onthoud u van de vleselijke begeerten die strijd voeren tegen uw ziel” en “Ontvlucht de hoererij” (zie 2 Tim. 2:22; 1 Petr. 2:11 en 1 Cor. 6:18). We moeten elke vorm van zondige seksuele verleiding ontvluchten.
De vrouw neemt het kledingstuk van Jozef mee en begint te gillen. Als iedereen komt aanlopen, vertelt ze haar leugens over Jozef. Hij is haar slaapkamer binnen gedrongen en heeft zich aan haar opgedrongen. Als zij begint te gillen, vlucht hij met achterlaten van zijn kleding, is haar verhaal. Als Potifar thuiskomt, gelooft hij haar sluw in elkaar gezette verhaal en gooit Jozef in de gevangenis. Zonder eerlijk proces gevangengezet op valse beschuldigingen. Zulke dingen gebeuren. Ook gelovigen krijgen daar soms mee te maken. God belooft nergens dat gelovigen in dit leven van alle tegenslag gevrijwaard blijven. Hij belooft wel dat, waar we ook in verzeild kunnen raken, we er als geestelijke overwinnaars uit kunnen komen.
Jozef gaat niet zitten treuren. Ook in de gevangenis dient hij God en verwacht het van Hem. Ook hier onderscheidt hij zich ten goede. De directeur van de gevangenis vertrouwt hem de verzorging toe van alle gevangenen. Het verhaal eindigt met Jozef aan de macht als onderkoning van Egypte.
Wat Jozef meemaakt, is de geloofservaring van velen. “Maar wij weten dat voor hen die God liefhebben, alle dingen meewerken ten goede, hen die naar zijn voornemen zijn geroepen.” Er gebeuren een heleboel rampen in zijn leven, maar achter de schermen werkt God en Hij brengt uit het kwade van mensen het goede voort. Omdat Jozef God eert, eert God hem: “Wie Mij eren, zal Ik eren, maar wie Mij versmaden, zullen gering geacht worden.” Aan het eind is Jozef beter af dan in het begin. Zo zal het in eeuwigheid zijn met allen, die God eren.

3-1-2012 | bron: http://www.bijbelcursussen.nl  (via CIP)

 

NOOT A. Klein:
Zie eventueel onze studies:
Heiligmaking
De NIEUWE MENS in Christus
De OVERWINNAARS; over (de macht van) zonde en satan in de eindtijd

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in Gehoorzaamheid aan God, Heiliging, Voor u gelezen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s