Meeste christelijke martelaren in Nigeria

Nigeria kent in 2011 het hoogste aantal christelijke martelaren. Zeker 300 christenen vonden er dit jaar de dood. Dat meldt Open Doors, een organisatie die zich wereldwijd inzet voor vervolgde christenen. Nigeria wordt gevolgd door Egypte, waar zeker 60 christenen om het leven kwamen. Irak volgt op de derde plek met 38 christelijke martelaren.
Het geweld tegen christenen in Nigeria neemt nog steeds toe. De islamitische terreurbeweging Boko Haram heeft zich ten doel gesteld Nigeria volledig te islamiseren en valt daarom geregeld christelijke dorpen en wijken aan. Tussen 22 augustus en 22 september werden alleen al in de deelstaat Plateau State meer dan 100 christenen omgebracht.
“In 2010 telden we 2.000 christenen die in Nigeria werden gedood. Het officiële aantal gedode christenen in Nigeria in 2011 staat op 300, maar in werkelijkheid kan dat getal wel eens behoorlijk hoger liggen. Geweld komt zo regelmatig voor dat niet alles wordt gemeld”, zegt Open Doors-directeur Tjalling Schotanus. “Ook etnische conflicten spelen een rol in het geweld in Nigeria, maar er is geen twijfel dat veel christenen simpelweg zijn gedood om hun geloof. De situatie in Nigeria is verschrikkelijk. Met hakmessen worden burgers simpelweg afgeslacht.”
Egypte volgt Nigeria met het hoogste aantal christelijke doden door geweld. Daar werden in 2011 ten minste 60 christenen gedood. De onrust veroorzaakt door de ‘Arabische Lente’ deed het geweld toenemen. “Waar het in eerste instantie leek dat christenen en moslims samen streden voor een nieuwe toekomst, was er later duidelijk sprake van verwijdering tussen de aanhangers van de twee godsdiensten”, zegt Schotanus. Het dieptepunt voor Egyptische christenen was 9 oktober. Toen probeerde het leger een demonstratie van koptische christenen in Cairo te beëindigen. Daarbij vonden 27 christenen de dood. Sommigen werden neergeschoten door soldaten, anderen werden overreden door tanks.
In Irak zijn in 2011 volgens cijfers van Open Doors 38 christenen omgekomen. Alleen al in de hoofdstad Bagdad vonden 21 christenen de dood. “De Kerk in Irak wordt steeds kleiner. Christenen lijken nergens meer veilig te zijn”, zegt Schotanus. “Zelfs in het noorden, waar veel christenen naartoe zijn gevlucht omdat ze daar nog relatief veilig waren, zijn onlangs aanvallen op christenen geweest.”
Ook in Colombia, Mexico en Laos en Pakistan werden christenen gedood om hun geloof. “We zijn met ons overzicht van christenen die omkomen vanwege hun geloof behoorlijk compleet”, zegt Schotanus. “Maar er zijn gebieden waaruit geen informatie te halen is. Wie weet bijvoorbeeld hoeveel christenen jaarlijks sterven in de Noord-Koreaanse concentratiekampen?”
Open Doors verzamelde de cijfers over christelijke martelaren in aanloop naar de nieuwe Ranglijst Christenvervolging, die 4 januari verschijnt. De Ranglijst Christenvervolging laat zien in welke 50 landen christenen in 2011 het zwaarst werden vervolgd.  

23-12-2011 | bron: Open Doors  (via CIP)

Advertenties

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in Christenvervolging, Voor u gelezen en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s