De Heer kende ons al voor onze vorming in de baarmoeder

De Heer riep Jeremia toen deze nog een jonge man was (Jeremia 1:5-6) en zei tegen hem: “Voordat Ik u in de moeder schoot vormde, heb Ik u gekend; voordat u uit de baarmoeder naar buiten kwam, heb Ik u geheiligd. Ik heb u aangesteld tot een profeet voor de volken.” God kende Jeremia zelfs al voordat zijn lichaam gevormd werd in zijn moeders baarmoeder. Er is vandaag de dag veel discussie of een embryo een mens is of niet. Hier hebben we een vers dat voor altijd een einde zou moeten maken aan die twijfels – want God zegt dat Hij Jeremia kende voordat hij gevormd werd. Toen Jeremia nog maar een microscopisch kleine stip was in de baarmoeder, kende God hem al en wees Hij hem aan als een profeet voor de volken. Dat is een grote bemoediging voor ons – om te weten dat God Zijn oog al op ons had toen we zelfs nog maar een kleine stip waren, tot leven gekomen tijdens de zwangerschap van onze moeders. Hij heeft een plan voor onze levens, net zoals Hij een plan had voor het leven van Jeremia.
Stel je eens voor, dat toen Jeremia door al die moeilijkheden ging, hoe dit hem moet hebben bemoedigd: “Ik heb op dit moment met enorm veel moeilijkheden te maken, maar God kende mij al in mijn moeders baarmoeder en Hij plande mijn leven toen al. En dat plan zal uitgevoerd worden. Ik ga dat plan volledig voor God uitvoeren.” Daar zouden we allemaal aan moeten denken op de momenten dat we moeilijkheden tegen komen in ons leven. God koos jou voordat je geboren werd en Zijn plan in jouw leven zal uitgevoerd worden. Laat je dus nooit ontmoedigen.
Toen zei Jeremia: “Heer , ik weet niet hoe ik moet spreken.” Het is wonderlijk te zien dat God mensen uitzoekt om profeten te worden, die niet goed weten hoe ze moeten spreken in het openbaar. Mozes was ook zo. Hij zei ook: “Heer, ik ben niet in staat om in het openbaar te spreken.” Ik wil jullie allemaal bemoedigen. Denk niet dat God je niet kan gebruiken om Zijn Woord te prediken alleen maar omdat je niet weet hoe je moet spreken of dat je niet de moed hebt om voor een groep mensen te staan. De Heer zei tegen Mozes: “Ik maakte de mond van de mens. Kan ik er dan niet voor zorgen dat je spreekt?” Als je God toestaat je (af te[1]) breken en je te vullen met Zijn Heilige Geest, dan kan Hij je maken tot Zijn zegsman. Het hangt allemaal af van jouw wandel met God.

Ik was als jonge Christen een verlegen, zelfbewuste jongeman. Maar toen God me zalfde met Zijn Geest, toen begon Hij door mij heen te spreken. Hij kan hetzelfde doen met jou. En nog iets: Zeg nooit tegen God, “Heer, ik ben te jong.” Als God je roept en je in Zijn dienst stelt, dan maakt jouw leeftijd niet uit. Je hoeft niet te wachten tot je een oude man bent voordat je de Heer gaat dienen. Zoek God, zodra je een last op je hart voelt, om vervult te worden met de Heilige Geest en voort te gaan om het Woord van de Heer te proclameren.

De Heer zei tegen Jeremia: “Zeg niet: Ik ben nog maar een jongen, want overal waarheen Ik u zenden zal, zult u gaan, en alles wat Ik u gebieden zal, zult u spreken” (Jeremia 1:7). En toen sprak de Heer een woord tot hem dat Hij vaak sprak tegen Zijn profeten: “Wees niet bevreesd voor hen, want Ik ben met u om u te redden” (Jeremia 1:8). Een groot voordeel dat alle ware profeten hadden was dat de Heer met hen was. Daarom waren zij voor niemand bang. Dat is de manier waarop we de Heer moeten dienen. Ook vandaag. De Heer moet met ons zijn.
De Heer raakte de mond van Jeremia aan en zei hem: “Ik heb Mijn woorden in jouw mond gelegd.” God deed hetzelfde voor Jesaja. Kijk goed welke bediening de Heer aan Jeremia gaf. Zes activiteiten worden hier genoemd – wegrukken, afbreken, vernielen, omver halen, bouwen en planten (Jeremia 1:10). Vier van deze zijn negatief en twee – bouwen en planten – zijn positief. Jeremia moest eerst de oude structuren neerhalen om vervolgens Gods structuur op te zetten. Dat is niet eenvoudig om te doen. Het is veel eenvoudiger om een gebouw te bouwen op een leeg stuk grond. Het Christendom van vandaag lijkt in veel opzichten op Juda in die dagen. Er zijn enorme religieuze structuren in het Christendom vandaag de dag, die in tegenspraak zijn met Gods Woord. Een profeet die naar zo’n situatie komt met Gods Woord moet eerst veel dingen plukken en afbreken, vernietigen en omver werpen voordat hij iets kan bouwen van eeuwigheidswaarde. Het is dit initiële werk met een bulldozer dat vele voorgangers niet willen doen. Zij zoeken naar het “opnaaien van een lap van een nieuwe doek op een oud kleed”. Maar de Heer zegt: “Nee! Je moet het oude kleed weg gooien. Je moet de oude structuur volledig vernietigen en fris starten met iets compleet nieuws .” Als je dat niet doet, dan zal je niet in staat zijn te bouwen wat God wil dat je bouwt. De Heer ging door Jeremia te bemoedigen door te zeggen: “Ze zullen tegen je vechten, maar ze zullen je niet kunnen overwinnen, want ik ben met je” (Jeremia 1:19).

[1] NOOT: Invulling door de vertaler.

Bron: Het Woord Voor De Week, December 2011 (3) door Zac Poonen, CFC India (nederlandse vertaling door Michel de Ruijter)

Advertenties

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in Voor u gelezen, Werkers in Gods dienst, Werkingen van Gods Geest. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s