Tim Keller schrijft boek over Bijbel en huwelijk

NEW YORK – “Een huwelijk beknot de individuele vrijheid, kost bakken met geld en leidt meestal toch tot een scheiding. Dus waarom zou je trouwen?” Maar volgens de Amerikaanse predikant dr. Timothy Keller klopt die redenering van veel moderne mensen niet. Hij breekt een lans voor een Bijbels huwelijk.
Wetenschappelijk onderzoek geeft Keller, predikant van de Redeemer Presbyterian Church in New York, een steuntje in de rug. Gehuwden blijken namelijk veel tevredener te zijn met hun leven dan mensen die single zijn, gescheiden of samen­wonen. Ruim 60 procent van de gehuwden zegt zeer gelukkig te zijn.
Veel mensen verwachten te veel én te weinig van een huwelijk, schrijft Keller in zijn onlangs verschenen boek ”The Meaning of Marriage” (”De betekenis van het huwelijk”). “We zoeken tegenwoordig naar iemand die ons accepteert zoals we zijn en die onze verlangens vervult, en dit schept onrealistische verwachtingen.”
Het huwelijk heeft tegelijk veel meer te bieden dan mensen verwachten. De verbintenis tussen man en vrouw is namelijk door God Zelf bedacht. “De leer van de Bijbel over het huwelijk weerspiegelt niet slechts het perspectief van een cultuur of tijd. Het onderwijs van de Schrift vormt een uitdaging voor onze hedendaagse westerse cultuur, die individuele vrijheid ziet als de enige manier om gelukkig te zijn.”
De kern van het probleem ligt niet in het huwelijk, maar in de mens. “Als onze visie op het huwelijk te romantisch of te idealistisch is, onderschatten we de invloed van de zonde op het menselijk leven. Als we te pessimistisch en cynisch zijn, begrijpen we de goddelijke oorsprong van het huwelijk niet.” 

Megamysterie
De Bijbel, die met het huwelijk van Adam en Eva begint en met de bruiloft van Christus[1] en de kerk (lees: de Gemeente – AK) eindigt, laat volgens Keller de diepste betekenis van het huwelijk zien. De apostel Paulus schrijft in Efeze 5:32 dat de verbintenis tussen man en vrouw een groot mysterie is, letterlijk: een ”mega-mysterion”. Het gaat hier om de “buitengewone boodschap dat mannen voor hun vrouw moeten doen wat Jezus voor de gelovigen deed: zichzelf overgeven. Dit is het geheim: dat het Evangelie van Jezus en het huwelijk elkaar verklaren. Dat toen God het huwe­lijk uitvond, Hij het reddende werk van Jezus in gedachten had.”
Een huwelijk kent zowel vreugde als verdriet, en daarmee is het een beeld van het Evangelie. “Een christen is veel zondiger dan hij zich ooit kan voorstellen, en tegelijk is hij meer geliefd en aanvaard in Jezus Christus dan hij ooit zou durven hopen.”
Gehuwden hebben het werk van de Heilige Geest in hun leven nodig. “Dat maakt het reddende werk van Christus een werkelijkheid in ons hart en het geeft ons bovennatuurlijke bijstand in de strijd tegen de belangrijkste vijand van het huwe­lijk: zondig egocentrisme. We hebben de volheid van de Geest nodig om de ander te kunnen dienen zoals het moet.”
Liefde vormt het hart van het huwelijk, aldus Keller. “Wanneer de Bijbel over liefde spreekt, gaat het niet over hoeveel je daarvan wilt ontvangen, maar om hoeveel je een ander daarvan kunt geven.”
De predikant uit New York ontmoet veel jonge mensen die zeggen dat ze geen huwelijks­akte of trouwbriefje nodig hebben om van elkaar te houden. Maar daarmee geven ze in feite aan alle opties nog open te willen laten: “Ik hou niet genoeg van je om mezelf helemaal aan je te geven.” Zeggen dat je geen papiertje nodig hebt om van elkaar te houden, is eigenlijk zeggen dat je liefde nog niet het niveau van een huwelijk heeft bereikt. 

Toewijding
De essentie van het huwelijk ligt in een opofferende toewijding aan het welzijn van de ander. Dat betekent volgens Keller dat liefde meer actie is dan emotie. “Hedendaagse westerse samenlevingen maken van het individuele geluk de hoogste waarde, en zo wordt het huwelijk in de eerste plaats een ervaring en een vervulling van romantische verlangens. Maar de Bijbel ziet God als het hoogste goed, niet het individu of de familie – en dat geeft ons een visie op het huwelijk die gevoel en plicht, passie en belofte met elkaar verenigt.” 

Heiligheid
De Bijbel benadrukt dat het huwelijk een verbond is tussen man en vrouw, dat “voor God” wordt gesloten. Een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht kan daarom nooit een christelijk huwelijk zijn, vindt Keller. “Dat is de unanieme visie van de Bijbelschrijvers.”
Het huwelijk behoort volgens hem een weg te zijn waarop twee “geestelijke vrienden” elkaar helpen te groeien in HEILIG­HEID[2]. “Jezus stierf niet omdat wij lieflijk waren, maar om ons lieflijk te maken. Hij stierf, zegt Paulus, om ons te HEILIGEN. Het klink paradoxaal, maar dit betekent dat Paulus echtgenoten oproept elkaar te helpen Jezus meer lief te hebben dan elkaar.”

Bron: RD, 14-12-2011

 

NOOT A. Klein:
[1] Zie hiervoor eventueel onze studie Er komt spoedig een Goddelijke Bruiloft hier op aarde
[2] Zie hiervoor eventueel onze studieHeiligmaking

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in Bruiloft van het Lam, Heiliging, Voor u gelezen. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie