Somberheid onder christenen Noord-Afrika

CAÏRO – Bij christenen in Noord-Afrika vervliegt de hoop dat de omwentelingen in Egypte, Tunesië en Libië tot verbetering van hun situatie leiden.
Dat concludeert de Amerikaanse Midden-Oostenspecialist Aidan Clay van de organisatie International Christian Concern, die opkomt voor vervolgde christenen wereldwijd. Volgens Clay waren vooral de verwachtingen van de revolutie in Tunesië hooggespannen. „Dat is het meest seculiere land van de drie. Velen verwachtten de komst van een regering die democratische principes hoog zou houden.”
De hoop van christenen in het land vervloog volgens Clay nadat een islamitische partij 41 procent van de stemmen kreeg. Uitlatingen van partijleider Rashid Ghannuchi hebben volgens Clay weinig heel gelaten van de verwachting dat Tunesië een land zou blijven met een redelijke mate van vrijheid. „Ghannuchi heeft zich ooit omschreven als een leerling van de Iraanse ayatollah Komeiny en verdedigt de bezetting van de Amerikaanse ambassade in dat land in 1979.”
De Midden-Oostenspecialist stelt dat de Tunesische regering van plan is de sharia, de islamitische wet, in te voeren. „Ik verwacht dat ook in Egypte de volksvertegenwoordiging snel een nieuwe grondwet aanneemt. Er is terechte vrees dat de sharia hierin centraal zal staan.”
De situatie van christenen in Tunesië is volgens Clay weinig hoopgevend. „Kan een islamitische partij die de Koran hooghoudt de vrijheid van christelijke minderheden garanderen als die slechts 1 procent van de bevolking uitmaken?”
Een politiek analist van het Center for Security Policy in de Amerikaanse hoofdstad Wash­ington, Clare Lopez, verwacht dat christenen in Egypte en Tunesië worden onderdrukt, gevangengezet, gemarteld en vermoord. „Dat is volgens de sharia allemaal legaal. Kijk maar hoe veel moslimlanden omgaan met dhimmi’s, de niet-moslims.”
In veel kerken in Egypte werd gisteren vrees geuit over de verkiezingsoverwinning van islamieten in het land. „Koptische christenen zijn verontrust. Dit hadden we niet verwacht”, aldus de 42-jarige Girgi Szaki tegenover de Amerikaanse nieuwsdienst Compass Direct.
Veel kopten hopen dat er bij de tweede en de derde ronde van de verkiezingen verbetering optreedt. Anders dreigt het land af te zakken naar een op Afghaanse leest geschoeide islamitische samenleving, vrezen ze.
Menige kopt ziet weinig verschil tussen de salafistische Al-Nurpartij, die 24,4 procent van de stemmen kreeg, en de meer liberale moslimbroeders, die de steun kreeg van 36,6 procent van de kiezers. De laatste partij heeft herhaaldelijk aangegeven ruimte te geven aan christenen.

5-12-2011 | bron RD 

Advertenties

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in Tekenen vd Eindtijd, Voor u gelezen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s