Seksuele verleiding

In spreuken 7 staat een fictief verhaal van een argeloze jongen die zich laat inpalmen door listige verleidingstechnieken van een losbandige vrouw. De jongeman gaat tegen de avondschemering naar het huis van de vrouw. Hij zoekt het gevaar dus min of meer op. Vervolgens verschijnt de vrouw die de jongen op listige manier weet te verleiden. Ze kust hem en nodigt hem uit voor de offermaaltijd. Ze geeft hiermee aan dat ze de jongen serieus neemt en hem wil betrekken bij een belangrijke godsdienstige gebeurtenis. Ook stelt ze hem gerust door te zeggen dat haar man langdurig van huis is en dat hij daarom niets zal ontdekken. Haar doel is uitsluitend om seks met de jongeman te hebben. We zien dat haar verleidingstechnieken uiterst geraffineerd zijn.

Ondergang

Via deze tekst belanden we in de realiteit van alledag. Momenteel gaan er miljarden om in de porno-industrie en zijn er miljoenen seksverslaafden. Tevens zien we hoe prostitutie mensen tot slaven maakt. Vroeger was het al duidelijk en nu is het misschien nog meer duidelijk: vrije lustbeleving leidt tot de ondergang.

Weerstand bieden
De vraag is nu hoe een gelovige, op grond van de getoonde gegevens, weerstand kan bieden aan seksuele verleiding. Wat ook naar voren kwam, is het belang van het doorzien van gevaren van seksuele losbandigheid. Het kan geen kwaad om – in lijn met Spreuken – te waarschuwen voor de negatieve consequenties van een losbandige levenswijze die wordt gepropageerd. Tevens moeten jongeren doorzien welke manipulatietechnieken worden gebruikt. Ze moeten van een bepaalde argeloosheid worden bevrijd. Nog belangrijker is echter dat jongeren “wijsheid tot hun zuster en inzicht tot hun vriendin maken”. Dit houdt in dat ze ontzag krijgen voor God en dat het hun hoogste verlangen is om Hem te dienen. Dit verlangen naar het dienen van God is zo sterk dat je niets anders wilt doen dan Zijn wil. Het is dan geen kwestie van regels die je leert en toepast, omdat het moet. Je ontwikkelt intrinsieke motivatie en zelfsturend vermogen.

Leiding van God

In de loop van de geschiedenis van Israël groeit het besef dat je zulke dingen niet zelf kunt en dat je daarvoor de leiding van God nodig hebt. Jeremia getuigt van een nieuw verbond, waarin de HERE zijn wetten in ons hart schrijft (Jer.31:31-34). Het Nieuwe Testament spreekt over het werk van de Heilige Geest in de harten van degenen die Jezus Christus toebehoren. In het leerproces staat de Geest ons bij en leert ons de vreugde van het dienen van God. Een gevolg van zuivere godsvrucht is: weerzin tegen de zonde.

29-11-2011 | bron: Cees Stavleu – Habakuk  (via CIP)

 

NOOT A. Klein:
Zie eventueel onze studies:
Heiligmaking
De NIEUWE MENS in Christus
De OVERWINNAARS; over (de macht van) zonde en satan in de eindtijd

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in Geestelijke lauwheid/wereldgelijkvormigheid, Heiliging, Tekenen vd Eindtijd, Voor u gelezen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s