Vergeef ons onze schuldencrisis

“Europa probeert de dag des oordeels voor de eigen schuldencrisis uit te stellen.” Dat schrijft Matthijs Langeraar, docent economie, in De Oogst, het maandblad van Tot Heil des Volks. “Hoe opvallend is het dat de Europeaan die God en Zijn Verlossingswerk heeft verworpen, terecht is gekomen in een wereld beladen met schuld. Is er nog een uitweg?”
Ook christenen zijn er aan gewend geraakt om op krediet te kopen, schrijft Langeraar. “Ook christenen gingen met de stroom mee en kochten huizen. Zelfs de aflossingsvrije hypotheek is door menig christen omarmd met het argument van lagere netto maandlasten. Want wie spaart, moet daarover belasting betalen, terwijl degene die schulden maakt de rentebetalingen juist van de belasting kan aftrekken. Het is deze dunne economische moraal die heeft bijgedragen aan een wereld waarin schulden maken even gewoon als verstandig is.”
Matthijs Langeraar: “Daarbij komt de Bijbelse waarheid aan de oppervlakte dat de mens die niet tevreden is met genoeg, een bron van kwaad, onrecht en afgoderij is. Geld lenen op zichzelf is niet onbijbels, geld misbruiken wel. Geld lenen mag, maar moet worden beschouwd als een vorm van solidariteit tussen broeders, niet als een vorm van handel. Vandaar ook het renteverbod dat God Zijn volk voorhoudt. Wie genoeg geld heeft, hoeft dat niet allemaal weg te geven, maar mag het ook uitlenen, echter niet om er zelf nog rijker van te worden. Om met Calvijn te spreken: ‘Niet het zeker stellen van het kapitaal noch de rente bepalen het gedrag van een christen, maar de dienst aan de naaste.’
Nu blijkt dat landen hun schulden niet kunnen terugbetalen, vestigen mensen hun hoop op internationale organen zoals het IMF. “Vestigen we onze hoop nog langer op de credit card-economie?” vraag Langeraar zich af. “Of durven we, beseffend en wijzend op onze Hemelse Vergever en Aflosser, de weg van genade en vergeving te bewandelen? Laten we bidden voor onszelf en voor onze overheid: ‘Here, vergeef ons onze schuldencrisis, we weten niet wat we doen.'”

Bron: CIP 10-11-2011

 

NOOT A. Klein:
Goed gezegd: “Daarbij komt de Bijbelse waarheid aan de oppervlakte dat de mens die NIET TEVREDEN is MET GENOEG, een bron van kwaad, onrecht en afgoderij is.”
Mijn vader zei altijd: Nooit meer uitgeven dat wat er eerst (liefst door arbeid) binnen is gekomen en niets kopen wat je niet echt nodig hebt. Deze levensles zat er bij mij dus al jong in en ik ben nog NOOIT iets tekort gekomen, heb nooit “rood” gestaan (de kleur die “alarmbellen” zou moeten doen rinkelen!) of op de “pof” geleefd, en kon altijd – met blijdschap – de Bijbelse “tienden” geven (letterlijk, en voor ‘het werk des Heren wereldwijd’), terwijl de inkomsten van dien aard waren/zijn dat we – als voorbeeld – in de categorie zitten die een deel van de zorgpremie vergoed krijgt.
Terwijl we ook nog – zonder eigen inspanning, en dus “boven bidden en boven denken” – gezegend zijn volgens de belofte in Maleachi 3:10.

Zie eventueel deel 4 van onze studie Podium en Gemeente” (met Schriftuurlijke richtlijnen en praktische raadgevingen, vooral voor hen, die in een Gemeentelijke bediening staan), met de sub-titel:

Advertenties

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in Geestelijke lauwheid/wereldgelijkvormigheid, Tekenen vd Eindtijd, Voor u gelezen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s