MacArthur: Christus is volmaakte voorbeeld van slaaf

Christus is het volmaakte voorbeeld van een slaaf. Hij nam de gestalte van een slaaf aan om mensen op de slavenmarkt van de zonde vrij te kopen. John F. MacArthur: „We kunnen het Evangelie niet begrijpen als we de verhouding tussen slaaf en meester niet begrijpen.”
De Amerikaanse predikant was vrijdag en zaterdag de hoofdspreker op een tweedaags congres van het Europese Bijbel Trainings Centrum (EBTC) in het Duitse Lage. Hij hield daar drie lezingen over het thema ”Slaven van Christus”, een onderwerp waarover hij vorig jaar het boek ”Slave: The Hidden Truth About Your Identity in Christ” (”Slaven. De verborgen waarheid van uw identiteit in Christus”) publiceerde.
MacArthur gaf aan dat de Bijbel verschillende beelden gebruikt om de identiteit van een gelovige in Christus te beschrijven: een schaap in de kudde, een lid van het lichaam of een steen van de tempel. Maar ”slaaf” is géén metafoor, zei hij. „Het woord ”doulos” komt 130 keer voor in het Nieuwe Testament en dat verwijst steeds naar het leven als christen. Het gaat hier om een realiteit: we zijn slaven van Christus. Dat betekent dat we onszelf moeten verloochenen en de controle over ons leven uit handen moeten geven. Christus kennen als Heere houdt in dat alles onder Zijn soevereine bestuur komt te staan.
Christus is het volmaakte voorbeeld van een slaaf. „Hij vernederde Zich en nam de gestalte aan van een… slaaf. Hij zei: Niet mijn wil, maar Uw wil geschiede. Christus Zelf werd een slaaf van God, schrijft Paulus in Filippensen 2:7, zodat slaven onder de zonde, slaven der gerechtigheid en zonen van God kunnen worden.”
Daaruit blijkt het wonder van de uitverkiezing, aldus Mac­Arthur. „Slaven kiezen hun meester niet uit, maar de heer gaat naar de slavenmarkt en hij koopt zijn slaven. Zo is God op de slavenmarkt van de zonde gekomen. Niet u hebt Hem uitverkoren, maar Hij u. En Hij heeft ook de prijs betaald. U bent niet van uzelf, maar u bent gekocht met een prijs. Wat is die prijs? Zilver of goud? Nee, het kostbare bloed van een vlekkeloos Lam.
Volgens de predikant kunnen mensen het Evangelie niet begrijpen als ze de verhouding tussen slaaf en meester niet begrijpen. „Slaven zijn eigendom van hun heer, afhankelijk en zonder rechten. In het Romeinse Rijk kon een slaaf niet naar de rechtbank gaan. Hij had geen identiteit en geen bezit. Hij was voor honderd procent op zijn meester aangewezen. Slaven werden getuchtigd, ze werden beloond – net als christenen door God.”
De uitverkorenen zijn slaven van Christus, maar ze worden in de Bijbel ook vrienden en zonen genoemd. „We zijn slaven, maar tegelijk ook vrienden en geadopteerde zonen. Een slaaf had geen burgerrechten, maar wij krijgen burgerrechten in de hemelen. We worden erfgenamen van God en mede-erfgenamen van Christus. Eens zullen we horen: Goed gedaan, trouwe slaaf. Ga in tot de vreugde van uw Heere.
De Amerikaanse predikant noemde het „goed nieuws” als christenen weten dat ze een slaaf van Christus zijn. Maar mensen die verloren gaan, vinden de boodschap van het kruis een dwaasheid, zei hij met een verwijzing naar 1 Korinthe 1:18.
„Een paar jaar geleden zat ik bij de talkshow van Larry King, samen met de hindoe Deepak Chopra, bekend auteur van boeken over spiritualiteit. Hij zei tegen me: „U heeft natuurlijk geen enkel besef waarover ik het heb.” Ik antwoordde: „Ik heb er een boek over geschreven. Wilt u dat hebben?” Hij wilde geen enkel boek van me lezen, zei hij. Wat spreekt daar een verachting uit. Christenen hadden volgens hem niets zinnigs te zeggen.”
Het EBTC, met vestigingen in Berlijn, Zürich en Eckenhagen (Rheinland), viert zijn tienjarig bestaan. De Bijbelschool is ontstaan door het werk van twee zendelingen van de Grace Community Church in Sun Valley (Californië), de kerk waarvan MacArthur sinds 1969 predikant is.
John F. MacArthur schreef meer dan 150 boeken. Hij is familie van de bekende generaal Douglas MacArthur, opperbevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten in het Verre Oosten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Bron: RD, 17-10-2011

Lees ook: John F. MacArthur: Christen moet leren slaaf van de Meester te zijn

Advertenties

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in Gehoorzaamheid aan God, Voor u gelezen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s