Een leger van 300 mannen

Vervuld door Gods Geest riep Gideon het volk Israël ten strijde tegen de Midianieten. Met een legertje van slechts 300 man ging hij de strijd aan met een groot en machtig leger. In Gods kracht. Gewapend met horens, fakkels en kruiken. ‘Voor de Here en voor Gideon’, klonk het aan het begin van de strijd. ‘O Here, waar zijn de Gideons nu?’
Het is niet zo goed gesteld met Israël, ten tijde van Gideon. Ze doen wat kwaad is in de ogen des Heren en daarom geeft Hij hen over in de macht van de Midianieten, zeven jaar lang (Richteren 6). Wanneer de nood van de Israëlieten zwaar wordt, roepen ze tot de Here.
Wat gebeurt er dan? Eerst stuurt de Here een profeet, die aangeeft waarom het volk in zo’n noodsituatie verkeert. Het volk heeft niet geluisterd naar de stem van de Here.
Maar daar blijft het niet bij. De Here hoort dat het volk tot Hem roept en gaat uitkomst geven. De Engel des Heren verschijnt aan Gideon en dan klinken de woorden: ‘De HERE is met u, strijdbare held’ (vers 12). En in vers 14: ‘Ga in deze kracht van u, en u zult Israël uit de hand van Midian verlossen. (…) Maar de HERE zei tegen hem: Omdat Ik met u zal zijn, zult u Midian verslaan alsof het maar één man was.’ (vers 16).
Wat een mooie woorden zijn dat, waarmee Gideon wordt aangesproken: strijdbare held. Zelf vond hij zich niet zo strijdbaar, maar zo zag de Here hem. Wat een bemoediging voor ons. Misschien zegt de Here het ook wel tegen jou, u, mij: ‘Strijdbare held’. Niet in eigen kracht hoor, maar in Gods kracht, om dingen te doen die we in eigen kracht nooit zouden durven.
Vervolgens krijgt Gideon van de Here de opdracht het altaar van Baäl omver te halen, de gewijde paal te verwijderen, een altaar te bouwen en een stier van zijn vader te offeren.
Het is een soort test voor Gideon. Is hij betrouwbaar? Vervolgens krijgt hij een grotere taak van de Here. In Richteren 6:34 lezen we dat de Geest des HEREN Gideon bekleedde. Hij blaast op de hoorn en zendt boden het land door om de mensen op te roepen zich bij hem aan te sluiten. Maar liefst 32.000 mensen geven gehoor aan deze oproep. Maar de Here laat weten dat zijn leger veel te groot is. Iedereen die bang is, mag vertrekken, waarna er nog 10.000 overblijven.
Nogmaals laat de Here aan Gideon weten dat zijn leger nog te groot is. Iedereen moet dan naar de waterkant om water te drinken. Alleen degenen die water drinken met de hand aan de mond, mogen blijven. Zo houdt Gideon een minilegertje van 300 man over.
Dan klinken in Richteren 7:9 de woorden van de Here: ‘Sta op, daal af naar het kamp, want Ik heb het in uw hand gegeven.’ In drie groepen van honderd man blazen ze op hun horens, slaan ze de kruiken stuk die ze bij zich hebben, zwaaien met hun fakkels en roepen: ‘Voor de Here en voor Gideon’. En terwijl ze op hun horens blazen, richt de Here in de legerplaats van de vijand het zwaard van de één tegen de ander, terwijl het leger op de vlucht slaat. De Here strijdt voor Gideon en voor zijn mannen.
Wat een overwinning! Omdat er een strijdbare held was, die door God kon worden ingezet om een einde te maken aan de Baäldienst en de strijd aan te gaan met de Midianieten. Niet in eigen kracht, maar in Gods kracht, vervuld, bekleed met Zijn Geest.

Lees het vervolg in “DIRKs visie

Bron: Dirk van Genderen, 22-9-2011

Advertenties

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in Gehoorzaamheid aan God, Voor u gelezen, Werkingen van Gods Geest. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s