Predikant steeds vaker parttimer

In tijden van bezuinigingen in Nederland wordt ook steeds meer bezuinigd op de predikantsplaats. het aantal dorpen met een fulltimepredikant slinkt ieder jaar. De belangrijkste reden van het kiezen voor een parttimepredikant is de financiële situatie. Die kan minder doen in de gemeente, terwijl de hoeveelheid werk vaak niet afneemt, meldt het Reformatorisch Dagblad.
Op dit moment werkt 34 procent van de 1987 gemeentepredikanten in deeltijd. Dat zijn er 676. Een fulltimepredikant kost veel geld. Per jaar 80.000 euro (!), bevestigt Tobias Bos, directeur van de Bond van Nederlandse Predikanten. “Dorpen zullen de handen ineen moeten slaan om nog een predikant aan te kunnen stellen. Het wordt nog veel erger met de inkrimping van predikantsplaatsen,” aldus Henk de Koe, voorzitter van de Friese kerkrentmeesters.
Lees hier meer in het Reformatorisch Dagblad.

Bron: CIP 8-8-2011

 

NOOT A. Klein:
Er zijn (m.i. teveel) predikers, dominees, priesters etc. die duidelijk NIET het leven leiden zoals God het bedoeld heeft (volg het nieuws maar). Ze interpreteren de Bijbel (te) vaak naar eigen goeddunken en “besmetten” daarmee maar al te vaak hun toehoorders en/of lezers. Terwijl velen er ook nog een (m.i. TE) dik belegde boterham aan overhouden. Zoals een jaarsalaris van een fulltime dominee dat zo’n 80.000,- euro bedraagt. Om over de jaarsalarissen van sommige “christelijke banen” maar helemaal niet te spreken. Terwijl er toch duidelijk in de Bijbel staat dat Hij onze Heer en Meester is c.q. moet zijn (zie Joh. 13:13). Maar veel “dienstknechten” van Hem leiden een “vorstelijk leven”. Terwijl ik meen, dat er ook nog staat: “Een discipel staat niet boven zijn meester, maar iedere VOLMAAKTE DISCIPEL zal NET ALS zijn meester zijn” (Luk. 6:40) en “Een slaaf (de eigenlijke vertaling van het woord wat wij doorgaans met “dienstknecht” vertalen) is niet meer dan zijn heer, en een gezant niet meer dan hij die hem gezonden heeft” (Joh. 13:16). En deze teksten slaan natuurlijk niet alleen op het inkomsten- en uitgavenpatroon van de gelovige, maar op ALLE terreinen van het (dagelijkse) leven.

Conclusie:
Laten WIJ, als christenen (wat NAVOLGERS van Christus betekent !), vooral ONSZELF nauwgezet (blijven) onderzoeken – onze dagelijkse handel, wandel, gedachten, ons doen en laten – en dit, steeds weer, vergelijken met het leven van onze Heer en Meester: Jezus Christus.
En, in Matth. 10:7-8 staat ook nog geschreven: “…Predik dan… U hebt het voor niets ontvangen, geef het voor niets!!
En natuurlijk, sommigen – die fulltime in Zijn dienst staan – moeten ook nog kunnen leven en eten. Maar dat kan m.i. ook echt wel met heel wat minder euro’s per maand.

Advertenties

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in Voor u gelezen, Werkers in Gods dienst. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s