Discussie over effect videogames

Naar aanleiding van de gruweldaad van Anders Breivik hebben twee Noorse winkelketens, Coop Norway en Platekompaniet, besloten om een aantal games tijdelijk niet meer te verkopen.
Het gaat om games die in het manifest van de schutter vermeld worden. Een andere winkelketen (Spaceworld) doet niet mee. ‘We hebben nog nooit research gezien die aantoont dat games op zichzelf leiden tot dergelijke incidenten’, klinkt het.
Dat is een veel gehoord argument. Ook na elke schietpartij in de VS duikt het op. Een consequentie van het argument is dat je de oorzaak van dit extreme gedrag in een andere richting moet zoeken: politiek extremisme, godsdienstwaanzin of een geestelijke stoornis. Bij elke andere verklaring krijg je de wind van voren. Kom niet aan de games!
Tegengeluid
In NRC Handelsblad van 25 juli waagden echter de filosofen Schnitzler en Veraart het toch om ook mogelijke sociale en culturele oorzaken van dit geweld te benoemen. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om parallel aan de echte wereld een andere identiteit in de virtuele wereld van de games en de sociale media te ontwikkelen. Om zo toch de erkenning te krijgen die je in de echte wereld vaak moet missen. In de meeste gevallen levert dat ‘dubbelleven’ geen problemen op. Maar in de door Breivik gekozen ‘choreografie’ is wel degelijk een gamescenario te ontdekken, zo luidde ongeveer het betoog van de twee denkers.
Onmiddellijk na publicatie van dit artikel zag je weer de bekende reflex. In een reactie betoogde de uitgever van het vakblad voor de Nederlandse game-industrie dat ‘games niet relevant zijn voor het Noorse drama’. De belangrijkste argumenten: ‘bijna iedereen speelt games en de analyse van deze filosofen is niet wetenschappelijk’. Eigenlijk een onzinnige redenering, alsof de wereld waarin je leeft en je jezelf ontwikkelt geen enkele invloed heeft op je gedrag. Justitie en de sociologie weten wel beter.

3-8-2011 | bron: Henk van Rhee – Habakuk

 

NOOT A. Klein:
Eerst worden onze gedachten beïnvloed, daarna onze woorden en daarna – soms pas na lange tijd – volgt vaak ook de DAAD.
Dat beïnvloed worden kan in negatieve zin geschieden: als wij ons met verkeerde en/of zondige dingen inlaten (en dat geldt niet alleen voor dit soort afschuwelijke games, maar ook voor verkeerde muziek, films, pornoplaatjes of erger kijken, etc.).
Dat beïnvloed worden kan echter ook in positieve zin geschieden: als wij ons op de Levende God en op Zijn wil en welbehagen richten.

Advertenties

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in Demonische invloed/bezetenheid etc., Tekenen vd Eindtijd, Voor u gelezen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s