De anti-Israël smaak van de Arabische lente

  • Tunesië, het land waar het allemaal begon, publiceert een document dat elke mogelijkheid op vrede tussen dit land en Israël verwerpt.
  • Verwacht wordt dat Egypte een vergelijkbare weg volgt.

Toen de Arabische massa’s in opstand begonnen te komen tegen dictatoriale regimes en democratische hervormingen eisten, verwelkomden de Westerse leiders de beweging omdat die zou leiden tot een liberaler en opener Midden-Oosten zonder conflicten.
Veel westerse functionarissen, vooral die in Washington, waren er zeker van dat de zogenaamde ‘Arabische lente’ de vooruitzichten op vreedzame betrekkingen tussen Israël en zijn Arabische buren zou verbeteren. Maar toen islamitische groeperingen de meeste van die revoluties effectief kaapten, werden die vooruitzichten aanzienlijk slechter.

Tunesië
In het land waar het allemaal begon, Tunesië, besloot de nieuw ingestelde Hoge Commissie voor Politieke Hervormingen en Democratische Overgang afgelopen vrijdag dat vrede met Israël in feite verboden wordt.
Een officieel overheidsdocument, aangehaald door persbureau AFP, verklaart dat het nieuwe Tunesië democratisch is, dat zijn taal Arabisch is, zijn religie is de Islam, en dat het “elke vorm van normalisering met de Zionistische staat” verwerpt.

Egypte
In Egypte wordt de situatie waarschijnlijk vergelijkbaar. De gevolgen zijn echter veel ernstiger, omdat dit land al een vredesakkoord met Israël heeft.
Volgens de plannen gaan de Egyptenaren in september naar de stembus voor de eerste parlementsverkiezingen sinds de verdrijving van de voormalige dictator Hosni Mubarak. Maar de enige georganiseerde en breed gesteunde politieke macht in Egypte is op dit moment de Moslimbroederschap. En omdat er zo weinig tijd is voor de verkiezingen, is er geen kans dat een andere groep opstaat en een meerderheid in het parlement verkrijgt. Dat betekent dat het bijna zeker is dat de Moslimbroederschap de controle krijgt over het Egyptische parlement, of door een absolute meerderheid of via kleinere gelieerde politieke fracties. En dat zal niet veel goeds voor de Israël-Egypte vredesverdrag.

Al met al blijkt de Arabische lente een nogal koud seizoen voor Israël te zijn. Het blijkt dat die “deskundigen” in Washington en Europa niet zo veel weten als ze zouden willen.

Bron (5-7-2011): Israel Today

Advertenties

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in Israël en/of het Midden Oosten, Voor u gelezen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s