Preek moet weer centraal komen te staan

Half uur preken is het maximum (?)

“We moeten als kerk uitkijken dat we de liturgie niet belangrijker gaan vinden dan de prediking. Mensen kunnen zich soms ontzettend druk maken om de liturgie, maar laten we waken dat de Woordverkondiging altijd centraal zal blijven staan.” Dat stelt van Dijck in een interview met CIP. Van Dijck: “Je ziet de laatste tijd dat veel mensen zich ontzettend druk maken over gemeente-opbouw of missionair gemeente zijn. Natuurlijk is het goed om onszelf daarop te bezinnen, maar laten we niet vergeten dat de verkondiging van het Evangelie het middelpunt van ons geloof is. Wij verkondigen Jezus Christus, die gekruisigd is!
De predikant geeft toe dat preken in traditionele kerken soms te lang kunnen duren: “De gewoonte is dat er ongeveer drie kwartier gepreekt wordt, maar dat is echt te lang. Mensen kunnen zich simpelweg niet zo lang concentreren. Dat de preek het middelpunt van de kerkdienst moet zijn, betekent niet automatisch dat het zo lang moet duren. Ik vind persoonlijk een half uur het maximum. Daarna zie je toch dat mensen gaan draaien en zich moeilijk kunnen concentreren.”
“Het probleem overstijgt alle kerkmuren”, besluit van Dijck. “Ik ben eens in een evangelische kerk geweest, waar ik iemand tijdens het zingen in complete extase zag. Met heel haar lichaam aanbad ze God, wat ik overigens mooi vind. Toen de preek echter begon, was ze niet echt geïnteresseerd en zat ze de hele tijd de praten met haar man en kinderen. Dan vraag ik me echt bezorgd af waar je geloof op is gebaseerd? Aan de andere kant zitten er in reformatorische kerken mensen die protesteren als je een psalm, tegen de gewoonte in, staande laat zingen. Of die kritiek op je hebben omdat je volgens hen te moderne taal gebruikt. Tijdens de preek zie je ze dan slapen. Ik gebruik bewust deze twee voorbeelden om te laten zien dat het niet een probleem is van een bepaald kerkgenootschap, maar een probleem van ons mensen. We moeten terug naar de prediking van Jezus Christus, die gestorven is en op de derde dag opgestaan!”

Bron: CIP 23-6-2011

 

NOOT A. Klein:
Ben op mijn 16de als het ware in het diepe ‘gegooid’ door AANSPREKENDE preken van Geestvervulde predikers.
Ik had geen christelijke achtergrond toen ik überhaupt voor het eerst in die Gemeente kwam waar lang en diepgaand (!) gepreekt werd (een dienst duurde al gauw 2 uur, maar kon en mocht gerust uitlopen). Tegenwoordig wordt er regelmatig door predikers op hun horloge gekeken omdat ze de vastgestelde ‘preektijd’ niet mogen overschrijden (of ze worden er door anderen, zoals bijv. de oudste van de Gemeente, demonstratief op gewezen – hand omhoog en wijzend op het horloge – als de preek de afgesproken tijd overschrijdt…). Dan denk of zeg ik vaak: Als het nu God is die werkelijk door deze prediker heen spreekt, dan snoert men Hem als het ware de mond.
Ook heb ik bij door God geroepen en gezalfde predikers geen problemen om zo lang mijn concentratie erbij te houden, want het is alsof de levende God zelf spreekt. En dan is een preek van drie kwartier zeker niet lang, maar juist VERKWIKKEND en/of heel LEERZAAM. Terwijl preken die droog of (te) theologisch of te veel ‘naar de mens’ zijn, al gauw te lang lijken.
Laten we met z’n allen (gaan) bidden om meer Geestvervulde predikers, die waarlijk (s)preken wat God hun in de mond legt. En dat zullen hele andere preken zijn dan predikers die, misschien uit zelfbehoud, het liefst ‘de mens naar de mond praten’ en zich, mede daarom, aan de maximum (s)preektijd houden.

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in Geestelijke lauwheid/wereldgelijkvormigheid, Tekenen vd Eindtijd, Voor u gelezen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s