Het gaat er bij de dominee niet om hoe flitsend hij overkomt

In Nederland wordt er veel waarde gehecht aan charisma, zeker bij leiders. Hoe zit dat in de kerk?  Oscar Lohuis: “Er is in de samenleving een verschuiving. Vorm krijgt vaak meer aandacht dan inhoud. In onze cultuur zijn het de beroemdheden die eigenlijk op het podium staan die de aandacht krijgen.” Daar is misschien wel een gevaar voor in de kerk, bij de mensen die iedere zondag op de kansel of het podium staan. “Het kan zijn dat predikers of leiders daar ook mee behept zijn. Het gaat alleen niet om het beroemd zijn. Je kan niet ambitieus zijn als christelijke leider. Je moet sterven aan zelfgerichte ambities. In het Koninkrijk (van God) heerst een heel ander waardesysteem.
Het woord charisma is een Bijbels woord. Het betekent gave. In de wereld gaat het vooral over je voorkomen en de manier waarop je dingen overbrengt als leider – wat straalt iemand uit? Dat is niet onbelangrijk, maar de werking van de Heilige Geest is het belangrijkste. Het gaat om mensen die gebruikt worden door de Heer. God gebruikt mensen met verschillende persoonlijkheden en voordrachten – hoe ze over komen, daar ligt het niet aan. Het gaat er niet om hoe flitsend iemand over komt. De vraag is of iemand vervuld is van de Geest.” Zoiets kan je als christen herkennen. “Mensen hebben het door als iemand authentiek is en echt met God leeft.”
Oscar: Ik merk soms bij zangleiders of iemand zich biddend heeft voorbereid. Bij een ander denk je: het programma wordt afgewerkt, het lijkt hier bijna een show. Er zijn diensten wanneer ik preek en weet: hier is God aanwezig, hier is een goede voorbereiding geweest. Er zijn ook momenten dat ik denk: er is nog helemaal niets gebeurd vanuit de hemel. Dat heeft te maken met de afhankelijkheid van mensen tot God. We moeten ook terug naar de inhoud, de leer. Je kan ook spreken van de teloorgang voor de aandacht van de theologie. Theologie is het kind van de rekening geworden. Het gaat zo vaak om de geliktheid van de samenkomst. We moeten wat meer af van het vaste programma, en terug naar de eenvoud.”

Klik hier om de video te bekijken (via CIP)

Bron: Oscar Lohuis 1-6-2011 (via CIP)

 

NOOT A. Klein:
Helemaal mee eens. AMEN !!!
En dit geldt natuurlijk niet alleen voor de dominees, maar voor alle predikers. En dat zal Oscar Lohuis ook ongetwijfeld zo bedoeld hebben.
Ben het vooral ook eens met Oscar als hij zegt: “We moeten ook terug naar de inhoud, de leer. … Theologie is het kind van de rekening geworden.”
Gedegen Bijbelstudie etc. is ook volgens mij heel belangrijk. Waarbij het natuurlijk vooral ook belangrijk is dat wij de dingen die we lezen BIDDEND onderzoeken, zodat de Here ons duidelijk kan maken welke uitleg naar Zijn wil is.
Er zijn teveel verschillende uitleggingen van teksten en/of onderwerpen uit de Bijbel en dat is in ieder geval NIET Bijbels.
Het “één-zijn in de leer” is duidelijk nog ver te zoeken! Terwijl er toch maar één Waarheid kan zijn, namelijk: Gods Waarheid. Laten we daar met z’n allen naar zoeken.

  • Zie eventueel onze studie Podium en Gemeente” (Schriftuurlijke richtlijnen, praktische wenken en raadgevingen voor hen, die in een Gemeentelijke bediening staan).
Advertenties

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in Voor u gelezen, Werkers in Gods dienst. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s