“We hebben echt de bewogenheid van Jezus Christus nodig”

Er is tegenwoordig veel aandacht voor de setting van de kerkdienst in Nederland. Men wil ook in kerkdiensten aansluiten op de cultuur van Nederland. Vooral omdat men hiermee ook niet-christenen hoopt aan te trekken. Dat betekent vaak dat er moderne muziek wordt ingezet, multimedia, de kerkdienst niet te lang mag duren en er een korte en ‘laagdrempelige’ boodschap wordt gegeven. Zendingsman en voormalig EZA-directeur Hans Keijzer vindt dat hierin een gevaar schuilt: zowel traditionele kerken als evangelische kerken lopen het gevaar dat ze beïnvloed worden door “de geest van de wereld. Toegeven aan verlangens naar fun, gevoel en ervaring is gevaarlijk.” CIP.nl sprak met hem over de toekomst van de kerk. “Je ziet in kerken steeds vaker een langere voordienst. Preken worden oppervlakkiger. Zo is er meer aandacht voor Gods liefde. Gods rechtvaardigheid en heiligheid raken hiermee op de achtergrond. Dat verontrust me. Waar zijn de profeten? En als ze er al zijn: wanneer nemen mensen hen serieus? De tijd waarin we leven is een tijd van droogte. Het is een tijd die schreeuwt om een omslag in het denken en handelen van de kerken. We hebben een doop in de Heilige Geest nodig.

Tragisch

“Wanneer mensen op mooie gelikte kerkdiensten afkomen zullen ze uiteindelijk toch teleurgesteld raken. Het gaat niet om die uiterlijkheden. Het gaat erom dat Gods Woord te horen is. Dat zal op lange termijn de mensen meer bevredigen dan muziek of gezwaai. Dat zijn uiterlijkheden die veelal zijn overgenomen uit de wereld. We kunnen toch niet op tegen die massale popcultuur van tegenwoordig. De Bijbel, Gods Woord moet centraal staan. De Bijbel spreekt de moderne mens helaas steeds minder aan. Je komt ook steeds meer christenen tegen die de Bijbel niet hebben gelezen. Ik ben nu bijna tachtig. Toen ik tot bekering kwam als jonge man stonden stille tijd en het geven van tienden veel centraler dan tegenwoordig. Waar is nu de aandacht voor gebed? We lachen om de valse profetie van Harold Camping die op 21 mei het einde van de wereld voorspelde. Het heeft iets tragisch: zijn we er ons van bewust dat iedereen op een dag sterft en het oordeel dan wel degelijk wacht? Dat is een realiteit.”
Voorgangers doen vandaag de dag minder stevige uitspraken over Gods geboden, vindt Hans Keijzer. “In Psalm 119 lees je over de rijkdom en grootheid van Gods geboden. Er zijn weinig voorgangers die durven te zeggen dat als een vent met een vent naar bed gaat het een gruwel is in Gods ogen. Lees het Bijbelboek Leviticus en geloof wat daar staat. We praten daar vaak zachtjes om heen. We zijn bang om te zeggen wat de Bijbel zegt.
Het is opvallend dat men in Nederland veel moeite doet om mensen de kerken binnen te halen. Het lijkt missionair gezien moeilijker dan in Iran. Keijzer: “We bedenken steeds nieuwe dingen om mensen in de kerk te krijgen. In Iran is sprake van meer groei dan in Nederland, terwijl er een vervolging is van christenen. Welke verdrukking moet God ons zenden als we een opwekking willen beleven? Welke prijs zijn we bereid daarvoor te betalen? De nieuwe vormen die kerken continue zoeken zijn vruchteloos als we niet werkelijk de bewogenheid van Jezus Christus in ons hart hebben. Die bewogenheid hebben we hard nodig. Zonder God zijn mensen als schapen zonder herder. De grote oogst wordt vandaag binnengehaald op plekken waar vervolging is.

Bron: CIP 26-5-2011

Advertenties

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in Gehoorzaamheid aan God, Voor u gelezen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s