Nederlandse kerk moet rekenen op zwaar weer

Een paar jaar geleden ontmoette ik een Chinese kennis die vertelde over een huiskerk in Peking, waar zijn vriend dominee is. Hij vertelde dat tijdens de zondagse dienst een inval werd gedaan en de gegevens van alle aanwezigen werden geregistreerd. Toen deze kennis dit hoorde van de dominee, verwachtte hij dat de kerkleden zich voorlopig een beetje gedeisd zouden houden. De volgende zondag was de kerk echter propvol. Niemand wilde de actie missen. ‘They are fearless’, vertelde hij ons. Je zou het kunnen vertalen met ‘onbevreesd’, maar de eigenlijke betekenis is nog iets sterker. Letterlijk betekent het ‘angst-loos’; deze christenen kennen geen angst. Hoe kan dat? Volgens hem had het te maken met het voorbeeld dat ze gehad hadden. De oudere generatie christelijke leiders had verschrikkelijk geleden voor hun geloof. Hun voorbeeld had de nieuwe generatie christenen geleerd zich door niemand te laten intimideren. Ze waren overal op voorbereid, dus de inval van de politie had hen niet overvallen.

Nederland
‘Fearless’ is niet echt een etiket dat je kunt plakken op ons als Nederlandse christenen. Geen wonder ook, want wij hebben veel te verliezen. Onze christelijke scholen, onze politieke invloed, onze christelijke organisaties, onze media, onze schitterende gebouwen, enzovoort. Omdat we generaties lang niet zijn vervolgd, hechten we sterk aan deze dingen. Ze loslaten doet pijn. Want wat blijft er over als we dat allemaal niet meer hebben?

Zwaar weer
Misschien wordt het voor ons ook tijd om ons te gaan voorbereiden op zwaar weer. Dan hoeven we niet in paniek te raken als ons opeens iets ontnomen wordt waar we denken recht op te hebben. Onze vrijheid van meningsuiting bijvoorbeeld, of onze vrijheid om te evangeliseren, of onze vrijheid om onze kinderen christelijk onderwijs te laten volgen. Welke kerk heeft er een potje voor rechtsbijstand als een gemeentelid in de problemen komt doordat hij of zij een bijbelse visie uitdraagt op een gevoelig onderwerp? Wie denkt er na over hoe christelijk onderwijs voortgang kan vinden als scholen geen eisen meer aan hun leraren mogen stellen op godsdienstig gebied? En wat doen we als de EO geen verkondigende programma’s meer mag bekostigen met overheidsgeld? Zomaar wat voorbeelden.
Natuurlijk willen we vechten om onze vrijheden en voorrechten te behouden. Maar als we al te bang zijn om ze te verliezen, kunnen we ons gemakkelijk laten intimideren door de wereld. Deze groep Chinese christenen geeft ons daarin een voorbeeld. Ze waren bereid om hun vrijheden op te geven en ze waren daar ook praktisch op voorbereid. ‘Angstloos’, maar niet roekeloos.

23-5-2011 | bron: Kim ter Berghe | www.habakuk.nu

Advertenties

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in Voor u gelezen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s