(Gods) Waarheid of harmonie?

De postmoderne cultuur heeft ons christenen sterker beïnvloed dan we wellicht willen weten. We vinden het moeilijk om te accepteren dat er maar één waarheid is en nog moeilijker om dat aan anderen te vertellen. Dat gaat lijnrecht in tegen het denken van de samenleving. Onder invloed van dat denken vinden we het steeds lastiger om te belijden dat er maar één weg tot redding is. En een groeiend aantal christenen laat dat onderdeel van de belijdenis los.
Onder invloed van dit postmoderne denken kiezen de christenen er meer en meer voor de inhoud van hun geloof zelf samen te stellen. De Bijbel wordt meer en meer gehanteerd als een religieuze ‘selfservice balie’. Je haalt eruit wat je uitkomt en negeert wat je niet zint. Je stelt je eigen geloofsmenu samen, afgestemd op je eigen smaak en behoefte. Dat maakt geloven een stuk gemakkelijker. Is er daarom zo’n toename van interesse op het spirituele vlak?

Harmonie

Maar het maakt evangeliseren een stuk lastiger. Het is alsof je je gaat bemoeien met het geestelijke menu van de ander. Dat wordt al gauw ervaren als een ongewenste en ongepaste inbreuk op de privacy. Het gevolg is dat het karakter van evangeliseren verandert. Niet de waarheid is belangrijk, maar de harmonie. Niet de inhoud staat centraal, maar het gevoel. De ander moet zich goed voelen bij de christenen en kan dan zelf wel bepalen hoe en wat hij wil geloven. Geen wonder dat sommige christenen bewondering tonen voor de Dalai Lama, die zegt te komen om de harmonie tussen godsdiensten te bevorderen.
Christenen zouden per definitie de instrumenten moeten zijn die de cultuur veranderen, zodat iets van Gods komende Koninkrijk zichtbaar wordt. Maar omdat we ons overgegeven hebben aan het postmoderne denken in plaats van aan Bijbels denken, lijken we juist ons best te doen de heersende cultuur te imiteren en ons er aan te conformeren. 

20-5-2011 | bron: Hans Frinsel 

Advertenties

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in Geestelijke lauwheid/wereldgelijkvormigheid, Tekenen vd Eindtijd, Voor u gelezen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s