Kerken op de bres voor Irak

Voor de Zondag voor de Vervolgde Kerk op zondag 19 juni daagt Open Doors kerken in Nederland en België uit om op de bres te staan voor Irak. ‘Preken voor Ninevé’ is het thema. Het is een zware tijd voor de Kerk in Irak en het land kende de sterkste stijging op de Ranglijst Christenvervolging. Ninevé, het huidige Mosul in Irak, staat symbool voor alle plekken in de wereld waar christenen worden vervolgd.

In het jubileumjaar 2010, toen Open Doors voor de 25ste keer de Zondag voor de Vervolgde Kerk initieerde, deden meer dan 2.000 kerken mee. Open Doors hoopt dat ook dit jaar eenzelfde aantal kerken bereid is een zondag apart te zetten voor vervolgde christenen. “Het is belangrijk je gemeente stil te zetten bij de Vervolgde Kerk. De Vervolgde Kerk is confronterend, maar ook inspirerend”, zegt Open Doors-bestuurslid en PKN-predikant Ron van der Spoel. “We moeten ons realiseren dat we onderdeel zijn van het wereldwijde Lichaam van Christus. Als er nieuws is uit Japan, uit Libië of uit Irak, dan moeten we ons afvragen: hoe gaat het met onze broeders en zusters daar en wat kunnen we voor hen doen? Anderzijds zijn vervolgde christenen een inspiratiebron voor ons geloofsleven. Zij laten zien wat het betekent om je vijanden lief te hebben en Christus te volgen door lijden heen.

Van der Spoel schreef één van de preekschetsen die gemeenten kunnen gebruiken om de Zondag voor de Vervolgde Kerk vorm te geven. Aartsdeken Emanuël uit Irak schreef een andere preekschets. Hij kent de situatie in het land door en door. “Daarnaast kunnen kerken gebruikmaken van gebedspunten, een collectevoorstel en kindermaterialen die aansluiten bij het thema”, aldus Van der Spoel. De materialen zijn te downloaden via www.zondagvoordevervolgdekerk.nl.

Irak steeg dit jaar van de zeventiende naar de achtste plaats op de Ranglijst Christenvervolging. Het jaar 2010 werd gekenmerkt door gerichte aanvallen, met als dieptepunt een gijzelingsdrama in een kerk in Bagdad in oktober vorig jaar, waarbij tientallen doden vielen. De vervolging lijkt steeds extremere vormen aan te nemen. Toen Vivian, een christelijk meisje, werd ontvoerd, hoopten haar ouders dat het de ontvoerders te doen was om geld. Dat bleek niet het geval. “We willen geen geld. We willen je hart breken”, zeiden de ontvoerders via de telefoon. Vivian werd enkele dagen later dood teruggevonden.

Studiedag
Predikanten en voorgangers die zich willen voorbereiden op de Zondag voor de Vervolgde Kerk, kunnen dat bij uitstek doen op de studiedag die Open Doors houdt op woensdag 15 juni. Ron van der Spoel, de Irakese aartsdeken Emanuël en Open Doors-oprichter Anne van der Bijl geven handreikingen bij het thema ‘Preken voor Ninevé’.   
Van der Bijls nieuwste boek ‘Nee niet naar Ninevé’ vormt de aanleiding voor het thema van de Zondag voor de Vervolgde Kerk. In het boek beschrijft hij in een aantal prikkelende overdenkingen de worsteling die Jona doormaakte om naar de plek te gaan waar God hem wilde hebben. Van der Spoel: “Vervolgde christenen vragen ons niet voor henzelf te bidden. Maar voor hun land en hun volk, door wie ze worden uitgespuugd. Zij laten, net als het verhaal van Jona, mij zien wat het ondanks weerstand betekent uiteindelijk naar je vijand om te zien. Het is belangrijk dat kerken daarbij stilstaan.”

4-4-2011 | bron: Open Doors 

Advertenties

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in Christenvervolging, Voor u gelezen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s