Evangelischen zijn werelds geworden

Succes en zelfontplooiing geven in de prediking binnen de evangelische wereld vaak de doorslag.
“Sommigen denken dat het goed gaat met hun kerken, vanwege de aantallen mensen, het gebouw, de budgetten. Maar wat is het probleem? Het probleem met de evangelische beweging is dat men werelds is geworden. We proberen ons kerkelijk werk met wereldse methoden en agenda’s uit te voeren. Bijbelse theologie wordt niet direct afgewezen, maar de Bijbel wordt vaak niet meer begrepen. Wanneer zij wel wordt begrepen heeft zij vaak geen daadwerkelijke invloed op het doen en laten.”
Dat stelde Oscar Lohuis dit weekend tijdens een conferentie van ‘Sola 5 baptisten,’ een groep christenen die binnen de evangelische wereld aandacht vraagt voor de 5 sola’s uit de Reformatie.

Oscar Lohuis haalde een onderzoek aan waaruit zou blijken dat evangelische kerken vooral geloven in leerstellingen als: ‘God is er voor ons, verlossing is wanneer je tot een positief zelfbeeld bent gekomen. Verlossing is zelfaanvaarding en de vrijheid om jezelf te zijn. Het geloof helpt je om de juiste mentale houdingen aan te nemen. Het geloof en God zijn een hulp om zelf tot meer ontplooiing te komen.’
Lohuis: “Hierin ligt, net zoals in onze cultuur tegenwoordig, een sterke nadruk op onszelf. In al de oneliners waarin we het Evangelie verkondigen klinkt vaak een op de mens gerichte boodschap in door. Heelheid is belangrijker dan heiligheid.” Het Evangelie wordt vaak ook net zo aangeprezen als een product in een etalage, stelde hij verder. “‘Weet je wel hoeveel er voor jou te krijgen is in het Evangelie?’ is de boodschap. Er is vaak een zielig beeld van God. ‘God houdt zoveel van jou, laat Hem toch niet in de kou staan!’ Men denkt vaak dat wanneer we het Evangelie van de  mooiste kanten moeten laten zien, maar we mogen Christus niet verhandelen.”

Er wordt niet veel gepreekt over zonde, over de strafwaardigheid van de mens, over het oordeel, en al helemaal niet over de hel, zei Oscar Lohuis.
“Voor een evangelisatiedienst wordt niet de toorn van God gekozen en omdat het oordeel niet wordt gepredikt komen de grote thema’s als het Kruis, het offer van Christus niet aan de orde. Belangrijke thema’s als de rechtvaardiging en bekering  worden om die reden niet voldoende uit de doeken gedaan. Het Goede Nieuws is echter dat we worden behouden van de toorn van God en het rechtvaardige oordeel wat over de wereld komt. Wat blijft er van het Goede Nieuws over als je niet eerst het oordeel verkondigd? Dan krijg je een op mensen gerichte boodschap, in plaats van dat je de eeuwige glorie van God toont. Als je in je prediking de donkere achtergrond van het zondaar-zijn schetst, dan krijg je reacties als: ‘God is toch geen oordelend God? Dan wordt zijn liefde minder groot!’ Maar Gods liefde wordt juist pas echt zichtbaar en groot tegen de achtergrond van zonde en oordeel en de verlorenheid van de mens buiten Christus.”

“Voorgangers zouden de moed moeten hebben om een boodschap te brengen die haaks staat op de cultuur,” vindt Lohuis. “In plaats van het aanpassen van het Evangelie moeten we Gods wet prediken. Dat hebben mensen nodig om zo te zien wat Gods weg van hun leven is, en om te zien dat ze zijn afgedwaald. In deze tijd hebben mensen namelijk geen moreel kompas. Men heeft geen gezond besef van goed en kwaad. Wordt de wet gepredikt, dan kan het verlossende woord van Christus worden gesproken.”

BRON: 31-1-2011 – auteur: Rik Bokelman – copyright www.cip.nl  

 

NOOT A. Klein:
Ben het met de strekking van bovenstaande eens (al weet ik zelf echt niet wat er met “de 5 sola’s uit de Reformatie” bedoeld wordt, want ik kom zelf niet uit die kringen en heb hier nog nooit van gehoord).
Ook komt de wereldgelijkvormigheid m.i. in alle christelijke kringen voor (al zal het ongetwijfeld in de ene kring meer voorkomen dan in de andere).
En wat het woordje “wet” betreft, waar velen over schijnen te vallen (getuige allerlei reacties op het CIP), daar wordt m.i. gewoon ‘God en Zijn gebod’ – in algemene zin – mee bedoeld en dat Woord van God moet in onze harten gegrift staan! Ofwel: Wij moeten ‘God en Zijn gebod’ (lees: Gods Woord, Zijn ‘voorschriften’ in de Bijbel) ten alle tijde GEHOORZAMEN.

Over De Eindtijdbode

Een 'roepende in de woestijn' die 'de bazuin blaast' om velen (via GRATIS Bijbelstudies) te tonen "de dingen die - volgens Gods plan - spoedig geschieden zullen". Volgens Openbaring 1 vers 1, 10 en 19.
Dit bericht werd geplaatst in Heiliging, Tekenen vd Eindtijd, Voor u gelezen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s